Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Po Ukrajině denacifikujeme Polsko, hlásá ruský poslanec

Po Ukrajině denacifikujeme Polsko, hlásá ruský poslanec
Poslanec ruské Státní dumy a denacifikátor Oleg Morozov. | zdroj: Profimedia

Polsko může být po Ukrajině další v řadě k denacifikaci, pohrozil poslanec ruské Státní dumy Oleg Morozov.

„Svými prohlášeními o Rusku jako o ‚rakovinném nádoru' a o ‚odškodňování', které musíme zaplatit Ukrajině, nás Polsko vybízí k tomu, abychom ho zařadili na první místo v pořadí k denacifikaci po Ukrajině,“ napsal v pátek na sítí Telegram poslanec, předseda kontrolního výboru dolní komory ruského parlamentu, který má blízko ke Kremlu.

Telegram_Oleg_Morozov_MAY13 Morozovův příspěvek na Telegramu. | zdroj: Profimedia

Ve svém příspěvku, na který upozornil magazín Newsweek, Morozov reagoval na prohlášení polských představitelů, zejména na sloupek polského premiéra pro deník The Telegraph. Mateusz Morawiecki v něm napsal, že ideologii ruského světa považuje za „rakovinu představující smrtelnou hrozbu pro celou Evropu“.

„Putinova ideologie ruského světa je dnešním ekvivalentem komunismu a nacismu dvacátého století. Pokud ho nezastavíme, pošle svá vojska dál do Evropy,“ varoval Morawiecki.

Polský prezident Andrzej Duda zase řekl, že Rusko bude nuceno zaplatit Ukrajině odškodné.

Vůdce ruských komunistů Gennadij Zjuganov na stejné sociální síti napsal, že rétorika polského premiéra je projevem „neonacismu, živeného Amerikou, který vzkvétá nejen na Ukrajině, ale i v Evropě.“

Zdroje:
AP, Newsweek, Ria Novosti