Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Rusko neuznalo volby povstalců na východě Ukrajiny. Ale po svém

Rusko neuznalo volby povstalců na východě Ukrajiny. Ale po svém
Kreml povstalcům sliboval, že jejich volby uzná. Nakonec ale couvl | zdroj: Isifa.com

Ruská vláda překvapivě neuznala volby v samozvaných republikách na východě Ukrajiny. Jeden z poradců ruského prezidenta Jurij Ušakov prohlásil, že Kreml volby "v lidových republikách" sice respektuje, ale neuznává. Přímo slovo "neuznává" ale nepadlo. 

Západ na Moskvu tlačil, aby volby v povstaleckých regionech na východě Ukrajiny nátlak neuznala, a hrozil, že zpřísní protiruské sankce. Rusové nakonec zřejmě ustoupili.

"Oficiální postoj Ruska je vyjádřen v krátkém, ale obsažném prohlášení ministerstva zahraničí k výsledkům voleb. Použilo se tam slovo 'respektujeme'," prohlásil Ušakov, který prezidentovi Vladimiru Putinovi radí v otázkách zahraniční politiky.

Na upřesňující dotaz, zda "respektujeme" znamená "uznáváme" poradce poznamenal, že jde o dvě různá slova a výraz "respektujeme" byl zvolen zcela záměrně, protože Rusko z principu "respektuje projev vůle" místní populace.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov už ve čtvrtek oznámil, že se prezident nesejde s vítězi povstaleckých voleb v Luhansku a Doněcku. Před hlasováním přitom ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdil, že Rusko uzná výsledky voleb. V oficiálním vyjádření ruské diplomacie k volbám v samozvaných republikách nic takového nakonec nepadlo.

"Respektujeme projev vůle obyvatel jihovýchodu. Zvolení zástupci získali mandát k řešení praktických úkolů v rámci obnovení normálního života v regionech," stálo v dokumentu ministerstva.

Zdroje:
newsru.com