Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Rushdie napsal autobiografii o tom, jak se žije s neustálou hrozbou smrti

Rushdie napsal autobiografii o tom, jak se žije s neustálou hrozbou smrti
Salman Rushdie | zdroj: wikipedia

Světoznámý britský spisovatel indického původu Salman Rushdie, autor bestsellerů jako Děti půlnoci nebo Satanské verše, který za druhou jmenovanou knihu čelí už dvacet let Chomejního "rozsudku" smrti, napsal knihu o životě v utajení nazvanou Joseph Anton.

Rushdie celosvětově proslul v roce 1981 díky skvělému románu Děti půlnoci, v němž barvitě vylíčil přerod indické společnosti z britské nadvlády v nezávislý stát. Za knihu dostal ve stejném roce také Bookerovu cenu.

V roce 1988 však vydal román Satanské veršečástečně inspirovaný některými částmi života islámského proroka Mohameda, a začaly se dít věci. V islámském světě byla kniha přijata často negativně a vůdce Íránu Rúholláh Chomejní na něj vyhlásil fatvu a vyzval všechny muslimy, aby spisovatele zabili. 

Od té doby žije Salman Rushdie v utajení. Právě o tom teď netradičně ve třetí osobě napsal dechberoucí vzpomínky pojemnované Joseph Anton (maskovací jméno, které si musel po Chomejního prohlášení kvůli bezpečnosti vymyslet, odkazující ke jeho dvěma oblíbeným spisovatelům Antonu Pavloviči Čechovi a Josephu Conradovi). Rushdieho autobiografie právě vychází v angličtině, český překlad bude nejspíš rychle následovat.