Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Rozčílený Zavadil: Vláda čaruje s čísly, ale důchodce stejně obere

Rozčílený Zavadil: Vláda čaruje s čísly, ale důchodce stejně obere
zdroj: Mediafax

Vláda obere osmdesát procent důchodců, aby přidala asi dvaceti procentům vysokopříjmových skupin důchodců. Pro ParlamentníListy.cz to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Komentoval tak takzvanou malou důchodovou reformu, kterou má ve druhém a třetím čtení projednat současná dubnová schůze Poslanecké sněmovny.

Zmíněnou reformu si vynutilo rozhodnutí Ústavního soudu, které - lapidárně řečeno - konstatovalo, že lidé s vyššími příjmy, jsou při odchodu do penze při výpočtu důchodu nespravedlivě obíráni. Nový výpočet penzí, který má vyhovět nálezu soudu, se dotkne lidí odcházejících do důchodu od letošního října.

My vám něco sebereme, ale hned zase přidáme

„Změna má zaručit, aby lidem z nejnižší příjmové skupiny důchody neklesly. Lidé s vyššími příjmy budou na penzích dostávat více," píše se na stránkách Úřadu vlády. A jak na to? „V důsledku zavedených změn bude sice průměrný důchod klesat o zhruba šedesát korun ročně, ale zároveň bude podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) valorizován o přibližně 360 korun za rok," najdeme tamtéž odpověď vlády.

„To jsou jenom hry s čísly. To, že zvalorizují důchody, je jedna věc, otázka ale je, jak to bude do budoucna. Takže na tohle já nesázím," odmítl vysvětlení pro ParlamentníListy.cz Zavadil. Ústavní soud ve svém nálezu rozhodně neřekl, že by se mělo na uspokojení vysokopříjmových skupin vzít všem ostatním," konstatoval rozhodně Zavadil. Podle něj soud jen doporučoval, aby se navyšovaly důchody těm vysokopříjmovým.

Celý článek na ParlamentniListy.cz