Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

John Bok natvrdo: Komunisté musí prostě vychcípat

John Bok natvrdo: Komunisté musí prostě vychcípat
zdroj: Mediafax

Předseda spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun John Bok by KSČM zrušil. Společnost však podle něj není nastavena na to, aby takové rozhodnutí přijala. Snahy zrušit KSČM by tak podle něj mohly tuto stranu naopak posílit.

Bok tak reagoval na to, že už v průběhu května by vláda měla mít na stole analýzu, zda se má zabývat návrhem Senátu na posouzení ústavnosti KSČM.

„Mám obavy, že společnost je v takovém stavu, že je jen velmi malá pravděpodobnost, že by taková myšlenka uspěla. Jsem velký pesimista v naději, že by tady byla zrušena KSČM, tím spíš, že jde o stranu parlamentní," reagoval na dotaz pro ParlamentníListy.cz Bok.

Podle něj už to, že bylo připuštěno, aby se KSČM parlamentní stranou stala, je „absurdní, ale potvrzuje stav společnosti". „Vezměte si, že všude máte komunisty či bývalé komunisty na nezanedbatelných místech. Padesát nebo nejméně čtyřicet procent soudců jsou bývalí komunisté. A většina, která nebyla u komunistů je většina, která se de facto politicky neangažuje," míní aktivista.

Asi musi vychcípat...

Nicméně myšlenku zrušit komunistickou stranu, byť by to bylo jen formální, rozhodně podporuje. „Vždyť tady komunistický režim vládl čtyřicet let. Páchal hrůzy, a i když v průběhu let ten režim vyčpěl a už nebyl tak brutální, byl kontinuální s tou hrůzou, která tu byla páchána. A nositel myšlenky toho zla a nenávisti (KSČM) by neměl mít právo, aby se organizoval a měl právo se podílet na moci tohoto státu," konstatoval dále pro ParlametníListy.cz John Bok.

„Společnost v tomto podle mě totálně selhala. Jak řekl Vašek Havel po roce osmdesát devět, je asi jenom možné, aby to vychcípalo," řekl natvrdo. Podle něj navíc to, co dělají současní politici a to jak to dělají, nebezpečně nahrává tomu, že pro mladou generaci, která totalitu nezažila, pro níž už je to jen virtualita, může být šíření myšlenky komunismu atraktivní a přitažlivé.

Momunisti mluvit umí

„Když si vezmete současné komunisty, to jak mluví, jak formulují, dělají to dobře. Mají s tím letité zkušenosti a lidi to může oslovit a může uplynout krátká doba a můžeme být nepříjemně překvapeni," obává se Bok.

Připomeňme, že senátní komise vedená senátorem Jaromírem Štětinou už v roce 2008 konstatovala, že „dlouhodobě opakované indicie porušení Ústavy ČR Komunistickou stranou Čech a Moravy jako znepokojující a závažné" a Senát se proto domnívá, že by se Nejvyšší správní soud měl senátním podnětem zabývat, „protože existují důvodná podezření, že Komunistická strana Čech a Moravy nemůže vyvíjet činnost, neboť porušuje ústavu a zákony".

Roky se nic nedělo. Až vláda Petra Nečase, respektive bývalý ministr vnitra Radek John se rozhodli vrátit se k prozkoumání ústavnosti KSČM. A to na naléhání TOP 09. Sám Jaromír Štětina očekává, že by se vláda senátním usnesením zabývat měla, ale předjímat si nedovoluje.

Je to na vládě

„Nyní je na vládě, jak s tím naloží," uvedl senátor pro ParlamentníListy.cz. Avšak přiznává, že způsob, jakým vláda se senátním návrhem naloží, mu lhostejný není. „Očekávám, že se tím vláda bude zabývat, když se jedná o usnesení celé jedné komory parlamentu," říká Štětina.

„Pokud s tím vláda chce něco udělat, měla by to udělat před jakýmikoliv volbami, aby nevzniklo podezření, že důvody, které ji vedly k podání návrhu, aby soud posoudil ústavnost KSČM, by mohly být politické," konstatoval senátor.

Zavařila jim Semelová

Předseda KSČM Vojtěch Filip se výsledku analýzy neobává. „Názor pana Štětiny považuji za směšný a považuji jeho činnost za neschopnost zabývat se relevantními tématy," konstatuje předseda KSČM.

Znovuobnovení myšlenky zrušit KSČM rozpumpovalo projednávání zákona o protikomunistickém odboji v Poslanecké sněmovně. Hlavní aktérkou pak byla poslankyně Marta Semelová (KSČM). Ve svém projevu hovořila o hrdinných pohraničnících, kteří chránili v době studené války československé občany před kriminální a teroristickou činností.

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák tehdy prohlásil, že je pevně přesvědčen o tom, že Semelová svými slovy o pohraničnících- hrdinech šokovala i část svého vlastního poslaneckého klubu. "Viděl jsem na nich, že jsou překvapeni. To totiž zazněl hlas z hodně velké dálky, z temné minulosti a mě se vrátila vzpomínka na členy mé rodiny," uvedl tehdy Jandák.