Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Romy nesnášíte, Němci vám nevadí. Češi, čtěte o své nenávisti

Romy nesnášíte, Němci vám nevadí. Češi, čtěte o své nenávisti
zdroj: Mediafax

Čechům jsou blízcí Slováci a lidé tělesně postižení. Otevřenost k osobnímu kontaktu deklarují Češi vůči Němcům a Židům. Větší odtažitost cítí vůči homosexuálům, černochům, Ukrajincům, Vietnamcům, přistěhovalcům, zahraničním dělníkům, bezdomovcům, prostitutkám.

I tyto skupiny však považuje většina Čechů za sobě rovné. Vypovídá o tom Zpráva o problematice extremismu v ČR za rok 2010 a s koncepcí boje proti extremismu pro rok 2011. (dále jen Zpráva), kterou vládě a nyní i Parlamentu předkládá za ministerstvo vnitra ministr Jan Kubice.

K dalším skupinám už většina Čechů podle kapitoly „Výzkumy v problematice extremismu" příslušné zprávy vykazuje převážně odmítavý postoj. U příslušníků skupin jako jsou muslimové, Romové, anarchisté a skinheadi, většina Čechů vyjadřuje nechuť žít s nimi trvale na společném území. Tyto skupiny je možné podle zprávy vnímat jako nevítané a tím pádem ohrožené.

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že zřetelnou averzi vyjadřují Češi hlavně k narkomanům. „Většina našich obyvatel vůči nim volí krajní pól škály - odsunul/a bych je nejraději pryč z ČR," uvádí Zpráva.

Téměř každý pátý Čech (17%) se cítí být podstatným způsobem a dlouhodobě omezován různými problémovými skupinami obyvatel. Z lidí, kteří se cítí být takto omezováni označují 64% za původce Romy. Druhou nejčastěji jmenovanou skupinou jsou bezdomovci (20%). Romové jsou častěji spojováni s obtěžováním hlukem, pachem či nepořádkem (41% případů), krádežemi (21% případů) a agresivnějším chováním (18% případů), zatímco u bezdomovců jednoznačně dominuje žebrání a dotírání (57% případů).

Celý článek na ParlamentniListy.cz