Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Ředitelům docházejí testy, ve školách i firmách budou ale potřeba nejméně do konce května

Ředitelům docházejí testy, ve školách i firmách budou ale potřeba nejméně do konce května
Podle zástupců Asociace ředitelů základních škol mají školy zásoby antigenních testů od státu zhruba do 7. května (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Antigenními testy na covid-19 se bude ve školách a firmách podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera testovat nejméně do konce května. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) dnes znovu vypsala zakázku na 5,6 milionu testů do škol.

Podle předsedy SSHR Pavla Švagra požaduje ministerstvo školství dodání poloviny testů do 17. května. Školy mají přitom zásoby testů zhruba do 7. května. Další postup, jak zajistit testování žáků, má vyjasnit vláda ve čtvrtek.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek dnes uvedl, že návrat dětí do škol se zatím nijak negativně neprojevil. Epidemická situace se podle něj zlepšuje, za posledních sedm dní připadá v Česku 151 nově nakažených na 100 000 lidí, počet hospitalizovaných s covidem je nejnižší od poloviny října.

Ve školách docházejí testy

V krajích, kde se od pondělí vrátí žáci rotačně na druhý stupeň základních škol, budou mít děti povolený i tělocvik venku. Ve zbytku Česka bude dál zakázaný uvnitř i venku s výjimkou školek a škol se sportovním zaměřením. Vyplývá to z vyjádření náměstkyně ministerstva školství Pavly Katzové na dnešním sněmovním školském výboru a z informací, které úřad v úterý rozeslal do škol. Tělocvik zakázala vláda kvůli zhoršení epidemie už loni na podzim. Doporučila školám místo něj procházky venku.

Katzová na výboru také uvedla, že resort neví, zda se do letních prázdnin ve školách obnoví běžná prezenční výuka. Až celorepublikový výskyt nákazy klesne pod 100 případů na 100 000 lidí za sedm dní, bude podle Katzové možná rotační výuka na druhém stupni základních škol v celé ČR. Podle Katzové je výuka v rotačním schématu, kdy se třídy střídají po týdnu ve škole a doma, součástí protiepidemických opatření stejně jako třeba testování žáků a zaměstnanců škol na covid-19. Vláda má podle ní ve čtvrtek vyjasnit další postup pro zajištění povinného testování ve školách.

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) dnes znovu vypsala zakázku na 5,6 milionu testů na koronavirus do škol. ČTK to řekl její předseda Pavel Švagr. Minulý tendr na stejné množství testů správa v pondělí zrušila, protože ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky. Nyní podle Švagra požaduje ministerstvo školství dodání 2,8 milionu testů do pondělí 17. května a dalších 2,8 milionu testů do pondělí 24. května.

Z úterních odpovědí zástupců Asociace ředitelů základních škol na dotaz ČTK přitom vyplývá, že základní školy mají zásoby antigenních testů od státu na testování žáků a učitelů na covid-19 zhruba do 7. května. Část testů jim zřejmě zbyde i do týdne od 10. května, na otestování všech dětí a zaměstnanců ve školách asi už stačit nebude. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger uvedl, že ani pokud by testy k dispozici nebyly, školy se určitě zavírat nebudou.

Náměstkyně ministra školství Pavla Katzová dnes řekla, že další postup pro zajištění povinného testování na covid-19 ve školách by se měl vyjasnit na čtvrtečním jednání vlády. Úřad podle ní v tuto chvíli nechce, aby si školy začaly testy pořizovat samy. Připravuje řešení, jak do budoucna podpořit víc používání PCR testů.

Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová v úterý uvedla, že resort už dříve upozorňoval na to, že centralizovaný nákup může mimo nouzový stav znamenat problém, což se nyní ukázalo. Právě proto podle ní pandemický zákon umožňuje, aby si testy nakoupili i zřizovatelé či školy sami a ministerstvo jim následně posílilo rozpočty jednorázovým normativem. Podle šéfa Asociace krajů Martina Kuby je však „naprosto iluzorní, že kraje a školy teď budou narychlo soutěžit desítky tisíc testů“.

Podle Švagra zakázku příliš urychlit nejde. "Firmy, které jsou zaregistrované v našem dynamickém nákupním systému, budou nyní mít deset dní na podání nabídek. Nejsme už v nouzovém stavu. Jedeme podle zákona o zadávání veřejných zakázek," řekl dnes ČTK předseda SSHR. V systému je podle správy aktuálně zaregistrováno 36 firem, které mohou podat nabídku.

Testování na covid-19 se ve školách dělá povinně dvakrát týdně neinvazivními antigenními testy, jejichž výsledek se zjistí do 15 minut. Jako alternativu si školy mohly zajistit jednou týdně PCR testování, které je dražší a jeho výsledky bývají k dispozici až další den, protože se vyhodnocují v laboratoři. Na rozdíl od antigenních testů ale odborníci hodnotí PCR testy jako přesnější. Antigenní testy dosud pro školy zajišťoval stát.

Arenberger dnes uvedl, že ve školách i firmách se bude testovat antigenními testy na covid-19 nejméně do konce května. Případné prodloužení dál do června chce ministerstvo vyhodnotit do 7. května. „Hlavní hygienička se vyjádřila v tom smyslu, že se bude určitě testovat do konce května,“ řekl Arenberger. Proto navrhuje, aby se pro školy zakoupily testy zatím jen do konce května. Paralelně chce podle něj ministerstvo začít s laboratorně vyhodnocovaným PCR testováním. Problematická je ale logistika a stále vyšší náklady než u antigenního testování ve školách, uvedl.

Plošné testování ve školách bylo zahájeno 12. dubna. Podle úterního vyjádření Lednové školy dosud spotřebovaly asi dva miliony antigenních testů pro žáky a 700 000 pro zaměstnance. „PCR testy zatím alespoň částečně používá 207 škol, mnohé z nich však jen pro zaměstnance. U žáků šlo zhruba o 5000 testů PCR,“ řekla. V ČR je podle statistik ministerstva zhruba 5300 mateřských, 4200 základních a 1300 středních škol. Jaké mají jednotlivé školy rezervy, podle mluvčí nelze přesně určit. Stát jim rozdělil 2,6 milionu antigenních testů od společnosti Lepu a pět milionů testů od společnosti Singclean.

Termín konce povinného testování ve firmách by chtěl vicepremiér Karel Havlíček sdělit do konce dubna, uvedl dnes na dotaz ČTK. „Očekávám vyhodnocení ministerstva zdravotnictví, přínosy a náklady a pak obratem rozhodneme,“ napsal v sms. Je tedy pravděpodobné, že kabinet by mohl návrh posoudit na čtvrtečním jednání. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka musí s návrhem na ukončení povinného testování přijít ministerstvo zdravotnictví.

Zdroje: