Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Řečtí a kyperští Turci obnovili mírová jednání o vzniku federace

Řečtí a kyperští Turci obnovili mírová jednání o vzniku federace
Zleva kyperský prezident Nikos Anastasiadis, zmocněnce OSN Espen Barth Eide a vůdce kyperských Turků Mustafa Akıncı | zdroj: Profimedia

Po více než 40 letech se konečně začíná rýsovat naděje na vyřešení situace na rozděleném Kypru. U jednoho stolu se sešli kyperský prezident Nikos Anastasiadis a před měsícem zvolený vůdce kyperských Turků Mustafa Akıncı, informovala britská stanice BBC.

Mírové setkání na demilitarizovaném území v kyperském města Nikósie se konalo pod záštitou Organizace spojených států a podle zmocněnce OSN Espena Bartha Eida vyznělo optimisticky. Oba politici podle něj uvedli, že "budou tvrdě pracovat, aby z Kypru vytvořili sjednocenou federaci".

"Jednání proběhlo ve velmi pozitivní náladě a vařím, že prací v podobném duchu můžeme doufat v pokrok," řekl Anastasiadis po schůzce agentuře AP.

Zvolení politicky umírněnějšího Akıncıho dalo naději na obnovu jednání o situaci na ostrově. Ta byla přerušena loni v říjnu, kdy kyperští Řekové přestali se severem komunikovat kvůli sporu o těžbu zemního plynu u jižního pobřeží.

Zatím se představitelé obou komunit shodli na prvních ústupcích a vstřícných krocích. Kyperští Řekové například už nebudou muset vyplňovat formuláře podobné vízům, pokud se budou chtít dostat na tureckou část ostrova. Řecká strana pro změnu Turkům odtajní, kde se na severu ostrova nacházejí stará minová pole.

Ostrov se rozdělil, když severní část v červenci 1974 obsadilo Turecko. Samozvanou Severokyperskou tureckou republiku však uznává jen Turecko, zatímco zbytek ostrova je samostatným členským státem Evropské unie.

Zdroje:
BBC