Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Komentář: Razie na magistrátech aneb komunální Kubiceho zpráva za miliardu

Komentář: Razie na magistrátech aneb komunální Kubiceho zpráva za miliardu
Policejní razie, ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

A je to tu zase. Volby, s nimi sliby, květiny, koblihy, nicneříkající fráze, pánové a dámy vyretušovaní ve photoshopu a … další "Kubiceho zpráva". Nenechte se zmýlit stokrát mediálně obehraným a dnes už zlidovělým termínem. Laskavý čtenář, nechť promine.

Protikorupční útvary policie necelé dva týdny do začátku komunálních a senátních voleb podnikly rozsáhlou razii na magistrátech některých českých měst (Olomouc, Zlín, Přerov), v hejtmanstvích a soukromých firmách. Podle zástupců strážců zákona jde jen a pouze o běžné úkony trestního řízení, které však nejsou spojeny s konkrétní kauzou či osobami. Časová návaznost na volby je prý "čistě náhodná" a jakákoli podobnost se zmíněnou Kubiceho zprávou, respektive aférou zřejmě taktéž.

Pravdou je, že máme po osmi letech opět co do činění s ovlivňováním voleb ze strany státního orgánu, potažmo jeho prodloužené ruky pod krásným, morálním a všudypřítomným heslem "pomáhat a chránit". Je v podstatě jedno, komu tím policie prospěje tentokrát, není ale jedno, že se to ve jménu "znovuobnovené a nastolené demokracie", kterou nám protřelí oranžoví matadoři a zkušený slovenský podnikatel před volbami minulými slibovali, vůbec děje.

Volič pak ať posoudí sám, ale jen prosté shrnutí faktů by mu mělo stačit k tomu, aby si vyvodil poměrně jasný závěr. Policisté totiž ve skutečnosti prošetřují projekty spojené s výzvou 09 Integrovaného operačního programu, kterou v roce 2010 vypsalo ministerstvo vnitra.

Tehdy šlo o dotace mimo jiné na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic, například formulářů. Dotace byla určena pouze pro statutární města, rozdělovala se mezi ně zhruba miliarda korun z evropských fondů. I policie tu a tam může dělat svoji práci a zkoumat "podezřelé" čerpání eurodotací, které mimochodem ČR využívá skoro nejméně v celé EU, proč se tak ale děje zrovna před volbami, nikoli třeba po volbách (těch minulých)?

Radnicemi, magistráty, dokonce i hejtmanstvími koluje názor, že jde o jednoznačnou politickou objednávku. Jenže kdo to byl a co přesně dotyčný objednal? To možná není jasné ani zasahujícím policistům a jejich nadřízeným. Možná to nebylo jasné ani před osmi lety panu Kubicemu, když chtěl zákonodárce a veřejnost zpravit o "horké novince" v podobě prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Takové akce časem přeci vyšumí, lidé se vymění (nejen v politice) a veřejnost zapomene. Ale ano, zapomene, nic totiž není starší než včerejší noviny.

Zatím ještě nepatřím mezi znechucené voliče, ale přál bych si, abychom jako společnost neskočili na špek předvolební "soap opeře" v podání zakuklených komparzistů, abychom nedali na bezduché fráze a sliby, že "to někdo prostě udělá" či "vyžene bezdomovce z měst". Nepřeji si ani "vyhnat narkomany do škol" a nechci uvěřit, že před všudypřítomnou prostitucí nás spasí česká Carrie Bradshaw. I když jak pravil Machiavelli – Národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Možná, že si ji opravdu zasloužíme (i v komunálu). Možná, že nám to vlastně stačí. Možná, že nás to i baví…

Zdroje:
Vlastní