Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Rakušan: Migrace je jednou z klíčových výzev pro budoucnost EU, reforma nezbytná

Rakušan: Migrace je jednou z klíčových výzev pro budoucnost EU, reforma nezbytná
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Migrace je jednou z klíčových výzev pro budoucnost Evropské unie, reforma migrační a azylové politiky je nezbytná. Po dnešním jednání s bavorským státním ministrem vnitra, sportu a integrace Joachimem Herrmannem v Praze to na tiskové konferenci řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Česko-bavorská kooperace při potírání ilegální migrace je podle Rakušana dlouhodobě na velmi dobré úrovni, čemuž napomáhá smlouva o policejní spolupráci. "Zastáváme shodný názor, že migrace představuje jednu z nejklíčovějších otázek a výzev pro samotnou budoucnost EU, a proto je nezbytná a nutná reforma evropské migrační azylové politiky," řekl vicepremiér.

Cílem je podle něj snížit migrační tlak na EU. "Migrační pakt může být dobrým začátkem, ale rozhodně nestačí. Musíme být v našich ambicích odvážnější," poznamenal. V první řadě je podle něj nutné problémy řešit ještě předtím, než se přenesou na území unie. "Česká republika je velmi aktivní při tvorbě nových partnerství se třetími zeměmi. Právě ta mohou přinést dlouhodobější řešení," doplnil.

O opatřeních budou ministři jednat v květnu v Kodani. Musí být taková, aby vedla k posílení ochrany vnějších hranic a obnovení řádného fungování schengenského prostoru, který je podle ministra vnitra klenotem evropské integrace. "Nesmíme si zvyknout na situaci, kdy máme kontroly na vnitřních hranicích," dodal.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová nařídila obnovit kontroly na pomezí s Českem, Polskem a Švýcarskem v polovině loňského října a od té doby je opakovaně prodlužuje. Nyní tam kontroly platí do 15. června. Německo rovněž provádí kontroly na hranicích s Rakouskem, kde toto opatření zavedlo už v roce 2015. Aktuálně se s kontrolami počítá do 11. května.

Letos je podle Rakušana v plánu 161 společných hlídek bavorské a české policie v Plzeňském a Karlovarském kraji. Ocenil fungování společného centra policejní a celní spolupráce ve Schwandorfu. "Potíráme společně převaděčskou, drogovou kriminalitu i jiné závažné trestné činy," poznamenal.

Podle Herrmanna je důležité, aby byla reforma evropského azylového řízení co nejdříve schválena. Ocenil mimo jiné to, že Česko má velmi jasnou a striktní migrační politiku. "Víme, že ochrana vnějších hranic stále není dostačující. Jsme také zajedno v tom, že bychom chtěli navrátit původní smysl Schengenu. Nicméně schengenský systém může fungovat tehdy, když budeme mít chráněné vnější hranice," doplnil Herrmann.

Ministři dnes hovořili také o zintenzivnění spolupráce v požární ochraně a pomoci při katastrofách a haváriích. Oba se shodli na potřebě prohloubit kooperaci hasičských sborů. Herrmann zmínil možnost společných cvičení složek integrovaných záchranných systémů.

Zdroje: