Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Radek John radí: Pane Babiši, pozor. Chystá se na Vás past

Radek John radí: Pane Babiši, pozor. Chystá se na Vás past
Andrej Babiš, Radek John | zdroj: tisková zpráva

Podle někdejšího šéfa Věcí veřejných a ministra vnitra Radka Johna se nyní poodhaluje pravá tvář sociální demokracie, kde zuří boj o posty uvnitř strany. „Ukazuje se, že se ČSSD neliší příliš od ODS a jiných stran, které tady zavedly kmotrokracii. Je tak dobře, že voliči socialistům nedali do ruky absolutní moc,“ řekl John v rozhovoru ParlamentníchListů.cz, v němž naopak varoval Andreje Babiše.

Jaký máte pocit z volebních výsledků a především jak byste zhodnotil úspěch Andreje Babiše a jeho hnutí ANO? Vypadá to, že podobně jako Věci veřejné chtějí „babišovci“ omezit korupci, rozkrádání apod.

Mne na tom těší jedna podstatná věc. Totiž to, že hnutí ANO chce prosadit všech devět zásad Rekonstrukce státu, což ale byly i body volebního programu Věcí veřejných. Takže jestli budou pokračovat v tom, co jsme chtěli my, tak to bude jen dobře. Je třeba mnoho cínových vojáčků, aby už nerozhodovaly strany, které tady během dvaceti let zavedly korupční systém. Já jen doufám, že se jim podaří podobná věc jako nám, tedy, že policie začala fungovat a podařilo se jí rozbít party ODS. Proto doufám, že hnutí ANO ty strany, které se tady roztahovaly a zavedly onen systém, který rozhodně nebyl pro blaho občanů, zatlačí už napořád do patřičných rohů, kam patří a tím ztratí i pozice, co jim nepatří.

Líbí se vám Andrej Babiš jako lídr, případně celé hnutí ANO?

Já si myslím, že teď už voliči rozhodli a je třeba dál hodnotit podle činů. Musím ale říct, že všech devět bodů Rekonstrukce státu je třeba provést velmi rychle. Jen na tom se totiž ukáže, jakou sněmovnu si lidi zvolili. A jestli si znovu zvolili sněmovnu, která není schopná dovést do konce protikorupční zákony, tak ať jsou opět předčasné volby.

Na co podle vás Andrej Babiš a "jeho" poslanci ve sněmovně narazí, s čím se budou muset potýkat?

Narazí na totéž, co Věci veřejné: Nebudou v tom umět chodit tak jako zkušení matadoři, kteří na ANO přichystají spoustu pastí, do kterých bude - podobně jako VV – ANO padat. Tím, že chod sněmovny vlastně nezná nikdo z nich, tak z toho budou mít navíc ještě jiné potíže. Teď je třeba jim ale držet palce, aby prosadili zákony, které slibovali. Ať mají tu šanci, ale bude to těžké. Já tam mám pár lidí, které znám, třeba Janu Lorencovou. Držím jí palce.

Co byste doporučoval hnutí ANO? Má jít do opozice, nebo si zkusit střihnout koalici a to s ohledem na zkušenost VV, které nakonec litovaly, že do opozice nešly dřív?

Ano, ta situace se opakuje, neboť jsou pánové tlačeni dokonce i veřejností, aby konstruktivně umožnili vládu. To je ale přesně zase to, do čeho byly tlačeny i Věci veřejné. A kdyby jim to ANO neumožnilo, tak se o něm bude říkat, že to vše rozvrátilo a že tedy nejsou pánové konstruktivní. Takže teď jsou v pasti, podobně jako jsme byli my. Jde o to, nakolik budou pochroumáni. Pokud na ně bude chystat stejné bažiny jako kdysi Miroslav Kalousek s Petrem Nečasem i sociální demokracie, která v tom umí chodit, tak Bůh s nimi! Tam je ale ještě důležitá jedna osoba a to Tomio Okamura, který chce prosadit zákon o obecném referendu. To je také to, co bych i já považoval za naprosto nejklíčovější. Kdyby se podařilo dosáhnout Úsvitu toho, že bychom měli obecné referendum, tak bychom vylezli z louže i z bláta a vláda by se vrátila do rukou voličů. Teď to platí dvojnásob, když v rámci toho bordelu, který způsobila i sociální demokracie, se navíc odhalilo, že i socialistům jde jenom o posty... Proto by právě teď platnost obecného referenda bylo nejlepším řešením.

Z toho mám dojem, že se vám program Úsvitu líbí...

Já si myslím, že jejich program je nejlepší. Obecné referendum, odvolatelnost politiků, trestní odpovědnost politiků a přímá volba poslanců, to je to, co bychom velmi potřebovali. A já doufám, že se tomu nebude bránit – tam je ta skulinka, která by podle mne mohla pomoci České republice.

Protože jste byl po nějakou dobu ve sněmovně, jak pozorujete touto optikou rozklad ČSSD takřka v přímém přenosu?

Ale ony se rozkládají všechny zavedené strany, což je ta nejlepší zpráva pro tento stát a jeho občany. Vždyť se na to podívejte - kmotrovská ODS je na kolenou, kmotrovská ČSSD se sama mezi sebou hádá, ve chvíli, kdy věk neumožní Karlu Schwarzenbergovi dál pokračovat v politice, tak to vše způsobí, že problém nebude už jen topka. Je třeba, aby tyto strany, co tady nastolily korupční systém, padly přesně do míst, která jim patří. A uvidíme, jestli se nám povedlo prolomit nové naděje.

Občas se v mediálních diskuzích objevuje teze, že by Andrej Babiš mohl být dokonce i premiérem. Co tomu říkáte? Dokázal by si Babiš s touto věcí poradit?

Tam je velký problém. Andrej Babiš by měl konflikt zájmů už ve chvíli, kdyby třeba z pozice ministra financí viděl do všech finančních operací svých konkurenčních firem, takže to je samozřejmě obrovský problém. Ale uvidíme, jaká bude jeho role na tom, jestli se prosadí zákony, které stát potřebuje. Znovu tady opakuji, že on chce prosadit to, co chtěly prosadit i Věci veřejné. Jestli se do toho opravdu pustí, tak to bude jen velmi dobře.

Věci veřejné nešly do těchto voleb, ale jak vypadají politické vyhlídky této strany?

Před volbami se Věci veřejné domlouvaly, že budou usilovat o změny v komunální politice a půjdou proto do voleb do zastupitelstev obcí. K tomu ale cokoliv nyní bližšího říci, tak na to je velice brzy. Každopádně čtyři lidé z Věcí veřejných se do sněmovny dostali a to prostřednictvím hnutí Úsvit. Uvidíme, jak se jim bude dařit prosazovat přesně ty zákony, které potřebujeme a co prosazovaly VV. Já ale věřím, že lidé z VV tyto poslance podpoří. VV také budou mít konferenci, kde si řeknou jak a co dál. Ale ten cíl byl uspět v komunální politice. Tam je spousta věcí na práci. Třeba omezit hazard, bránit korupci na radnicích, zařídit, aby se na radnicích zveřejňovaly všechny smlouvy z veřejného sektoru... Takže je tam dost práce, která může běžným lidem pomoci. Uvidíme, kongres Věcí veřejných je ostatně na spadnutí.

Vy osobně se někdy do politiky vrátíte nebo vám tato zkušenost již stačila?

Já jsem chtěl prosadit hlavně to, aby policie přestala hlásit politikům, koho vyšetřuje, což způsobilo, že nikdy nebyl vyšetřen někdo „vlivný“, protože byli vždycky včas varováni. Takže úkol v této fázi považuji za splněný, a také zavést trestní odpovědnost firem. Navíc jsme vrátili i odposlechy na korupční kauzy, takže jsme udělali, co jsme mohli. A já doufám, že další cínoví vojáčci posunou situaci v České republice zase dál. A uvidíme, zda se jim to podaří, nebo budou zničeni. Že by na ně nikdo nelíčil a nechtěl je zničit, to si nedělejme iluze. Podle toho, jak budou dopadat, pak uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Samozřejmě je mnohem příjemnější se na to dívat zvenčí, a nebýt v té mlýnici, ale kdyby se situace vyvíjela nepříznivě pro Českou republiku, pak by se vidělo.

Máte nějaké informace k tomu, co bude dělat Vít Bárta? On se do sněmovny nedostal, přestože kandidoval za Okamurův Úsvit v Plzeňském kraji. Za tento kraj ale Úsvit nezískal ani jeden mandát.

My oba jsme už před volbami říkali, že po volbách zhodnotíme působení Věcí veřejných a naplánujeme jejich fungování v komunální politice. Takže si myslím, že i pro něj stále trvá tento plán. Nevím, že by se něco změnilo.

Mne ale zajímalo, zda víte, co bude Vít Bárta teď dělat konkrétně. Bude naplno působit dál jen v politice?

Není v jeho povaze, že by se vzdával...

Levice měla před volbami načrtnutý plán, že ovládne Poslaneckou sněmovnu. Ale nakonec vše dopadlo jinak - ČSSD s KSČM mají dohromady ve sněmovně jen 83 křesel. Je takový výsledek podle vás dobrá, či špatná zpráva pro Česko?

Ukázalo se, že voliči měli rozum, když nedali levici tolik hlasů, protože pravá tvář sociální demokracie a její boj o posty uvnitř strany jen ukazuje, o co jí jde a že se ČSSD neliší příliš od ODS a jiných stran, které tady zavedly kmotrokracii. Sociální demokracie je totiž stejně kmotrokratická strana jako ODS a je dobře, že voliči jí nedali do ruky absolutní moc, protože by mohla být situace podobná, jako když vládla ODS.

Zdroje: