Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Řada českých chovatelů drůbeže je ve ztrátě, snižuje se výkupní cena kuřat

Řada českých chovatelů drůbeže je ve ztrátě, snižuje se výkupní cena kuřat
Drůbež (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Výkupní cena českých kuřat se snižuje, je pod průměrem Evropské unie. Chovatelům se navíc zvyšují náklady a ztrácí konkurenceschopnost na trhu. Řada chovatelů masné drůbeže je proto ve ztrátě a hrozí snížení produkce drůbežího masa o deset až 15 procent. Vyplývá to z tiskové zprávy Agrární komory ČR (AK ČR) a Českomoravské drůbežářské unie (ČMDU), kterou má ČTK k dispozici.

Chovatelé masné drůbeže se potýkají s nízkými výkupními cenami. Podle tiskové zprávy začaly obchodní řetězce po veřejném tlaku na snižování cen zlevňovat drůbeží maso a také ho častěji zařazovat do slevových akcí. "Podle informací z trhu obchodní řetězce mnohdy používají i takové praktiky, že svým dodavatelům ukazují faktury z Polska či Ukrajiny s tak nízkými cenami, za které čeští drůbežáři nejsou schopni kuřata vychovat," tvrdí prezident AK ČR Jan Doležal. Vyjádření řetězců ČTK zjišťuje.

Podle tiskové zprávy se v lednu výkupní ceny kuřat meziměsíčně snížily o korunu na 28,5 koruny za kilogram. V únoru zůstala cena přibližně stejná. Průměrná cena za leden a únor 2023 činila 29,8 koruny za kilogram. Současné ceny se pohybují pod průměrem EU.

Mezi hlavní dovozce drůbežího masa patří Polsko, Slovensko a Nizozemsko. Tamní dotační pravidla ale podle Doležala umožňují chovatelům produkovat drůbeží maso levněji. Přes Polsko a Slovensko se navíc na evropský trh dostává kuřecí maso z Ukrajiny, kde podle Doležala nemusí dodržovat tak vysoké standardy produkce, jako jsou ty evropské. "Pokud dojde k přebalení již na evropském trhu, nemusí být třetí země původu pro zákazníka ani zřejmá,“ uvedl Doležal.

Chovatelům se také zvyšují náklady na krmné směsi či pohonné hmoty. Vzhledem k šíření ptačí chřipky se zvyšují i náklady kvůli dodržování pravidel biologické bezpečnosti. "Následkem kombinace všech problémů řada chovatelů masné drůbeže generuje v těchto měsících ztrátu. Na každém kilogramu masa tratí přibližně dvě koruny," dodala předsedkyně ČMDU Gabriela Dlouhá. Hrozí podle ní snížení objemu produkce o deset až 15 procent. Výroba drůbežího masa přitom klesla od roku 2000 o 15 procent, sdělila už dříve vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

V únoru bylo podle celních statistik dovezeno do Česka 10,8 milionu kilogramů drůbežího masa, z toho 7,1 milionu kilogramů z Polska, 1,2 milionu kilogramů ze Slovenska a 0,8 milionu kilogramů z Nizozemska. Soběstačnost Česka v produkci drůbežího masa dosahuje 65 procent.

Zdroje: