Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Analytici: Zlevnění energií se více projeví až v příštím roce, trh bude stabilní

Analytici: Zlevnění energií se více projeví až v příštím roce, trh bude stabilní
zdroj: TASR / Profimedia

Zlevnění energií na trhu z úvodu letošního roku se v cenách pro spotřebitele projeví se zpožděním, výrazněji zřejmě v příštím roce. Tvrdí to analytici oslovení dnes ČTK. Další výkyvy na energetickém trhu, ať už směrem nahoru, nebo dolů, letos neočekávají, podle nich tak bude trh stabilní. Energie v prvních měsících letošního roku přitom proti loňsku zlevnily o desítky procent. Megawatthodina (MWh) elektřiny nyní na burze stojí 83,4 eur (zhruba 2110 Kč), což je meziročně asi o 40 procent méně. Ještě výrazněji, přibližně o 50 procent, klesla cena plynu na aktuálních 34 eur (přes 860 Kč) za MWh.

Jedním z hlavních faktorů letošního cenového poklesu byla podle analytika XTB Jiřího Tylečka teplá zima v Evropě i v USA. Do Evropy navíc ve stále větším množství proudí levný americký plyn ve zkapalněné formě LNG. "Zásoby plynu v EU neklesly ani na polovinu," zdůraznil. K poklesu cen podle něj přispěl také slabý ekonomický vývoj na kontinentu. "Osobně vnímám propad cen na konci zimy jen o něco málo méně extrémní, než byl růst cen na rekordy na konci léta 2022," řekl Tyleček.

Podle ředitele strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michala Macenuera jsou energie na trhu v průměru na sestupné tendenci cen po šoku z přerušení dodávek z Ruska. "Problém ruského plynu je ale prakticky vyřešen," řekl.

V cenách pro koncové spotřebitele se podle analytiků bude aktuální pokles cen projevovat postupně a se zpožděním. Obchodní ředitel UCED Václav Skoblík v této souvislosti připomněl, že část dodavatelů ještě nakoupila energie na trhu s předstihem za vyšší ceny. Velké zlevňování pro zákazníky proto letos neočekává. "Ceny minimálně ale nebudou růst a budou stabilní," řekl. V topné sezoně v příštím roce by se pak podle něj měl klesající trend projevovat více.

Ovlivnit nabídku na trhu letos může podle Skoblíka příliv nových dodavatelů, kteří budou nakupovat elektřinu na krátkodobých a spotových trzích za ceny o několik stokorun za MWh nižší. V této souvislosti doporučil zvážit všechna rizika. "Všichni si dobře pamatujeme krach celé řady větších či menších obchodníků využívající spekulativní nákupní strategie," řekl.

Podle Macenaeura je v současné době využití cen na krátkodobých trzích vhodné zejména u odběratelů s velkou spotřebou, například v průmyslu. V případě maloodběru podle něj naopak není situace na trhu taková, že by bylo možné docílit velkého zisku, ať už spotřebitel zvolí jakoukoliv strategii. Analytik Capitalinked.com Radim Dohnal pak doporučuje s delšími fixacemi spíše vyčkat, až velcí dodavatelé vyprodají dříve nakoupenou elektřinu.

Další vývoj tržních cen ve zbytku letošního roku bude podle analytiků stabilní, další výraznější zlevňování v tomto roce neočekávají. "Pokud dojde k výkyvu, půjde pravděpodobně o jednorázový efekt bez výraznějšího dopadu na odběratele," uvedla Ivana Dancáková z divize Bidli energie. Podle ní by spíš mohly padat ceny energií pro příští rok. "Podle našeho odhadu o cca osm procent," řekla.

Tuzemští dodavatelé postupně snižují ceny ve svých nabídkách pro odběratele i letos, proti nabídkám z konce loňského roku jde často o stovky korun za MWh. Plyn se u velkých dodavatelů prodává při fixaci v průměru od přibližně 1300 Kč za MWh bez DPH, fixovaná elektřina stojí kolem 3500 Kč za MWh. Loni většina zákazníků po velkou část roku platila ceny na úrovni vládou stanoveného limitu, v něm MWh plynu vyšla na 2500 Kč bez DPH, MWh elektřiny za 5000 Kč bez DPH.

Zdroje: