Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Prý je to jasné: Klaus zničí vládu, ničemu se nedivte

Prý je to jasné: Klaus zničí vládu, ničemu se nedivte
Václav Klaus. | zdroj: Mediafax

Důchodovou reformu v nynější podobě a v tomto čase považuje prezident Václav Klaus za hazard, a proto zákony k ní vetoval. Politolog Jiří Pehe označuje tento jeho krok za zásah na solar plexus vládní koalice, protože jde o jeden z jejích stěžejních reformních zákonů. Jan Bureš k tomu uvádí, že prezidentovy argumenty pro veto jsou rozumné a lze s nimi souhlasit.

Chybějícím konsensem v odborné sféře, na politické scéně i ve veřejnosti zdůvodnil prezident Václav Klaus, proč se rozhodl vetovat zákony k důchodové reformě. Varoval, že silové protlačení této klíčové změny Parlamentem nedává dobrou perspektivu pro její dlouhodobou udržitelnost a pro stabilitu podmínek v příštích možných politických konstelacích.

„Já jsem to očekával zejména proto, že prezident Klaus spustil už před nějakou dobou masívní ofenzívu proti vládní koalici Petra Nečase. A to veto z jeho strany je zásahem na solar plexus vládní koalice, protože on ví, že to pro ni byl stěžejní reformní zákon. Naopak mě minulý týden překvapovalo, že už se důchodová reforma brala za hotovou věc a v novinách vycházely tématické stránky, jak bude fungovat,“ říká politolog Jiří Pehe.

Hrozilo zrušení od ČSSD i blamáž z malého zájmu

Považuje to za další ránu Petru Nečasovi, protože pro vládu nebude bez problémů sehnat pro přehlasování prezidentova veta znovu stojedničkovou většinu. „Už takhle se někteří z rebelujících poslanců v ODS nechávají slyšet, že by se důchodová reforma měla přinejmenším odložit, protože v současné podobě není ufinancovatelná,“ připomíná Jiří Pehe, že rebelanti nesouhlasí s tím, aby se důchodová reforma financovala ze zvýšení daní.

Zdroje: