Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Průzkumy neřešíme, odbývá ODS dotazy na propad v preferencích

Průzkumy neřešíme, odbývá ODS dotazy na propad v preferencích
zdroj: tisková zpráva

ODS upíná zrak k sobotnímu finiši ideových konferencí VIZE 2020. Do komentování propadu volebních preferencí se nikomu moc nechce.

Poslední volební model CVVM ukázal pro ODS alarmující čísla. Na svého úhlavního rivala ČSSD ztrácejí občanští demokraté už 12,5 procenta hlasů voličů.

Průzkum byl prováděn na začátku února. O měsíc dříve přitom ztráta ODS činila podle CVVM podstatně méně, pouhá 2,5 procenta.

"Nedovedu si to teď vysvětlit, průzkumy z poslední doby se dost různí," zareagoval na dotaz serveru ParlamentniListy.cz místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Výsledky, ke kterým CVVM došla, překvapila i samotné autory průzkumu. "Není to běžné, je to nezvyklé," dumal nad volebním modelem analytik Daniel Kunštát. Další agentury uvádějí čísla poněkud jiná, STEM i Factum Invenio hovoří o ztrátě kolem pěti procent.

"Ať už je to jak chce, je to pro nás velká výzva, abychom zintenzivnili komunikaci s občany," říká odhodlaně Gandalovič.

Ještě půjdeme nahoru, je přesvědčen Benda

"Věřte tomu, že se nám preference ještě zvýší. I když bez odchodu některých tváří, které jsou spjaty s neprůhlednými podnikatelskými aktivitami, to půjde těžko," poznamenává kritik poměrů v pražské ODS Marek Benda.

Ten začátkem února prohlásil, že se pražská kandidátka ODS musí změnit. "Také není možné, aby místopředsedou pražské ODS zůstal Milan Jančík," řekl. Za svým si stále stojí. "Já myslím, že nebude," odpovídá mnohoznačně na dotaz, zda podle něho bude starosta Prahy 5 Jančík v ODS figurovat i před letošními komunálními volbami.

Občanským demokratům podle Bendy odcházejí voliči hlavně k TOP 09. Ta, ač nejbližším partnerem, se pro ODS paradoxně stala i rivalem. Další strany podle něho vliv na voliče ODS nemají. "Třeba Věci veřejné, to je jen podnikatelský projekt."

V průzkumech se stále objevuje "ne úplně dobrá kondice ODS z období před Vánocemi," soudí Benda. Opakuje však, že ODS podle něho ještě půjde nahoru. A říká, že je zvědav, s čím přijdou šéfové strany na sobotní konferenci v Brně, která bude završením série ideových konferencí VIZE 2020.

Langer mlčí

Přičinit by se o to měl místopředseda ODS Ivan Langer. Právě on ve straně platí za hlavní think-tank předvolebních kampaní. "Ivan vždy přijde s něčím novým," bývá často slyšet ve stranických kuloárech.

Nejnovější průzkum CVVM však Langer komentovat nechtěl. Na dotazy serveru ParlamentniListy.cz v pátek neodpověděl.

Průzkum nechtěl komentovat ani lídr pražské kandidátky strany David Vodrážka. "Připravujeme se a nenecháváme se tím nějak zneklidnit," řekl jen.

Rozklíněná a rozhádaná

"Každá strana, když jí preference padají, buď mlčí, nebo říká, že ji průzkumy zase tolik nezajímají a že existují stejně i jiné, které jim přisuzují víc," poznamenává politolog Josef Mlejnek mladší.

ODS ale podle něho průzkum už dávno pečlivě analyzuje. "Samozřejmě vědí, že průzkumy nejsou nevinné. Lidé se podle nich orientují."

Také on je zvědav, s čím ODS přijde na ideové konferenci v sobotu. "V současnosti je to strana rozklíněná a rozhádaná. Programově zůstává uzavřená v těžkých ekonomických tématech, která byla pro voliče zajímavá spíše v 90. letech. I britští konzervativci se převlékli do zelena. Asi i z tohoto důvodu se voličská skupina ODS roztříštila a teď osciluje mezi ODS a TOP 09," soudí Mlejnek.

www.parlamentnilisty.cz