Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Průzkum: Zájem voličů o ČSSD upadl, komunisté mají dobře nakročeno

Průzkum: Zájem voličů o ČSSD upadl, komunisté mají dobře nakročeno
zdroj: Mediafax

Červnový průzkum volebních preferencí provedený společností SANEP potvrdil pokles zájmu o ČSSD, který nastal po vypuknutí korupčního skandálu jejího bývalého hejtmana ve Středočeském kraji Davida Ratha. Polepšily si ale menší levicové strany, zatímco vládní ODS a TOP 09 dohromady nezískaly ani tolik, co v minulém měsíci.

Pravidelný průzkum volebních preferencí, který provedla agentura SANEP ve dnech 1. až 6. června, potvrdil naklonění společnosti doleva, i když stále nejsilnější ČSSD vlivem korupční aféry poslance Davida Ratha ztrácí. Přesto získala podporu 22,7 procenta respondentů, i když před vypuknutím skandálu na začátku května se těšila přízni 26,8 procenta voličů.

Na druhém místě je KSČM s podporou 19,9 procenta voličů, třetí a čtvrtá příčka patří vládním stranám ODS (14,2 procenta) a TOP 09 (8,7 procenta). Do sněmovny by se podle tohoto červnového průzkumu společnosti SANEP dostaly ještě KDU-ČSL (8,1 procenta) a Strana práv občanů Zemanovci (5,5 procenta).

Nadpoloviční většinu by měla ČSSD s komunisty

Hypotetický model rozdělení sil ve sněmovně by přisoudil ČSSD 57 mandátů, KSČM 50 a ODS 36. Následuje TOP 09 se ziskem 22 křesel, KDU-ČSL 21 a SPOZ 14. Potřebnou většinu by složily ČSSD a KSČM (107 křesel), na koalici by se mohla vzhledem ke svému programu podílet i SPOZ. Bez komunistů by ČSSD vládu složit nedokázala, s KDU-ČSL a SPOZ by měla pouze 92 mandátů.

Kromě šesti uvedených stran by se už žádná do sněmovny nedostala. Tříprocentní hranici by překročily Suverenita – Blok Jany Bobošíkové (3,8 procenta), Národní socialisté – Levice 21. století (3,2 procenta) a Strana zelených (3,2 procenta). K této hranici se přibližuje i Strana svobodných občanů, která získává pravicové voliče zejména z řad ODS. Až za všemi těmito stranami zůstávají Věci veřejné s 1,3 procenta.