Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Průměrná cena starších bytů v ČR v létě mezičtvrtletně klesla na 83 958 Kč/m2

Průměrná cena starších bytů v ČR v létě mezičtvrtletně klesla na 83 958 Kč/m2
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Průměrná cena starších bytů a rodinných domů v Česku v letošním třetím čtvrtletí klesla. Starší byt se dal v létě pořídit průměrně za 83 958 korun za metr čtvereční, což bylo mezičtvrtletně zhruba o 3000 korun méně. U rodinných domů se cena metru čtverečního snížila o 2500 korun na průměrných 51 tisíc Kč. Měsíční nájemné v bytech stagnovalo na 290 korunách za metr čtvereční. Vyplývá to z aktuálních dat Kvartálního monitoru realitních cen skupiny European Housing Services (EHS), kam patří například digitální realitní služba Bezrealitky nebo realitní kancelář Maxima.

„Hlavní vlna zájemců o vlastní bydlení, kteří byli schopni financovat ho vlastními prostředky nebo s pomocí hypotéky, se vyčerpala a majitelé se nyní musí smířit s dalším ochlazením poptávky. Pro kupující je to však pozitivní zpráva. Vzniká velký prostor pro další vyjednávání, a to i v Praze, která až dosud čerpala ze svého výsadního postavení,“ řekl šéf skupiny EHS a Bezrealitky Hendrik Meyer.

Na trhu se navíc podle Meyera mohou objevovat nemovitosti, které mohou jít s cenou dolů. Jedná se například o takzvané „ležáky,“ jejichž majitelé se smířili s tím, že nedostanou za nemovitost tolik, kolik si představovali. Dále i nemovitosti, které majitele neudrží kvůli letošní vlně refinancování levných hypoték z roku 2018.

Ceny pražských bytů podle EHS narazily na svůj strop a mezičtvrtletně vzrostly jen nepatrně. Průměrná cena za metr čtvereční ve starším pražském bytě činí 117 500 korun. Ceny rodinných domů v hlavním městě poprvé přesáhly v průměru 100 000 Kč za metr čtvereční. V létě totiž začalo prodávat domy mnoho majitelů, kteří se o to snažili dlouhodobě. Často jde o nákladné novostavby nebo starší domy se specifickými dispozicemi nebo estetikou, které obtížně hledají nové majitele.

„Praha bude i v době ekonomických otřesů čerpat ze své pozice, takže na pokles bych nesázel. Na druhou stranu i stagnace je sama o sobě velice dobrá zpráva a impuls, který může pomoci ve vyjednávání všem hledajícím vlastní bydlení v hlavním městě,“ dodal Meyer.

Ve Středočeském kraji se mezičtvrtletně snížila cena za metr čtvereční v bytě v průměru o 6000 korun na 74 000 korun. V domech metr čtvereční zlevnil o 3500 korun na průměrných 61 500 Kč.

Byty v Jihomoravském kraji stagnují tři čtvrtě roku okolo 81 000 korun za metr čtvereční a v létě se propadly i ceny rodinných domů o 3500 Kč na 47 500 korun za metr čtvereční. Domy jsou nyní podle EHS v tradičně domkářském kraji v podstatě na podobné úrovni jako před dvěma lety. V Brně podobně jako v Praze zpomalila nabídka bytů. Řada majitelů raději přestala svou nemovitost nabízet, než aby přistoupili na nižší ceny. Sehnat kvalitní byt v Brně tak bude podle Meyera složitější než v minulých měsících, kdy byla nabídka nadprůměrná.

Nájmy se nejvíce mezičtvrtletně zvýšily v Libereckém kraji, kde se metr čtvereční ve třetím čtvrtletí pronajímal za 211 korun, tedy o 14 korun dráž než na jaře. Nejvýraznější pokles o 11 korun za metr čtvereční zaznamenaly v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Nejvyšší nájmy jsou tradičně v Praze, kde se se zastavily na hodnotě 347 korun za metr čtvereční, mezičtvrtletně tak vzrostly o osm korun.

Zdroje: