Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

BBC News: Obor životního koučinku má pochybnou odvrácenou stranu

BBC News: Obor životního koučinku má pochybnou odvrácenou stranu
V plzeňské Doosan Aréně se 9. května 2012 odehrálo 29. kolo fotbalové Gambrinus ligy mezi celky FC Viktoria Plzeň a 1. FK Příbram. Na snímku trenér 1. FK Příbram David Vavruška. ROMAN TUROVSKÝ / MEDIAFAX | zdroj: Mediafax

Může vás osobní kouč dovést k úspěchu? Stále větší skupina lidí si to myslí. Obracejí se na profesionály, kteří jim slibují, že změní jejich postoje a návyky a nasměrují je k osobním a profesním úspěchům. Životní koučink je rozsáhlé, mnohostranné odvětví, které může zahrnovat kariérní kouče, finanční kouče, kouče štěstí a kouče pomáhající lidem posílit schopnost převzít odpovědnost za vlastní život. Jak napsal zpravodajský server BBC News, hodnota tohoto odvětví dosahuje miliard dolarů a neustále roste.

Pandemie covidu zafungovala jako katalyzátor v podobě dvou zásadních změn, které poskytly podnikatelskou příležitost pro budoucí životní kouče. V první řadě se během několika posledních let mnoho lidí potýkalo s problémy s duševním zdravím; navíc mnozí také přehodnotili své životní priority, cíle a hodnoty.

"V důsledku pandemie se mnoho lidí cítilo ztraceno a potřebovalo poradit," říká Emily Maguireová, která pracuje jako kariérní poradkyně a životní koučka. "Pokud se podíváte na trendy v internetovém vyhledávání týkající se životních koučů, zjistíte, že nejčastěji lidé vyhledávají témata, která se specializují na kariérní koučink, poruchy pozornosti, sebevědomí, vztahy a úzkost," dodala.

Rozmach životního koučinku podle ní také umožnila sociální média. V současné době je běžné, že jednotlivci prodávají nejen koučovací služby, ale také svůj životní styl na platformách, jako je Instagram a TikTok. Slibují, že jejich kurz je cestou k podobně ideálnímu životu.

Mnoha lidem může koučink dát potřebný impuls a schopnost podívat se jasně na problémy, ať už řeší nepřízeň osudu, mění kariéru nebo hledají nový životní začátek. Zároveň ale sílí obavy z netransparentní a neregulované povahy tohoto odvětví. Někteří odborníci i klienti tvrdí, že lidé mohou být vystavení podvodným praktikám - protože říkat si "životní kouč" může prakticky kdokoli.

Ačkoli pro životní kouče existují některé akreditační orgány, jako je Mezinárodní federace koučů, neexistují žádné právní normy pro vstup do této profese - a oznámení o zahájení činnosti nestojí mnoho. Většina životních koučů si účtuje 75 až 200 dolarů za hodinu a existuje jen málo povolání, která slibují tak vysokou finanční odměnu při tak nízkých vstupních nákladech a požadavcích.

Mnoho lidí uvádí, že jejich koučové si vysoké honoráře zaslouží díky poskytování skvělých služeb. Zároveň ale tento obor trochu připomíná Divoký západ, což vytvořilo prostor pro méně kvalifikované osoby a dokonce i pro takové, které se neštítí zneužívat zranitelnosti svých klientů.

"Životní kouč může, ale nemusí mít titul z psychologie, může, ale nemusí absolvovat oficiální školení, a ani nemusí mít odborné znalosti ve věci, o které tvrdí, že ji umí," uvádí novinářka Jane Marie, která se v podcastu The Dream zabývá důvody, proč se lidé nechávají nachytat na podvody v oblasti síťového marketingu, pyramidových schémat a kultů osobnosti, a věnovala se také temnějším stránkám životního koučinku.

Jane Marie říká, že nedostatečná regulace v tomto odvětví znamená, že mnoho lidí, kteří hledají životní kouče, se nakonec stane obětí podvodu.

Padesátiletá Angela Lauriová objevila životní koučink, když se potýkala s poporodní depresí a navíc dostala výpověď ze zaměstnání. Původně se zajímala o program zaměřený především na hubnutí a přihlásila se na koučování za 2000 dolarů. "Jen během prvního roku jsem za sezení s životní koučkou utratila 14.000 dolarů a v následujících letech pravděpodobně 100.000 dolarů," říká. Tisíce dolarů utratila také za další kurzy a mentoring u jiných životních koučů, které jí doporučila její hlavní koučka. "Nechala jsem se do toho naprosto vtáhnout."

Podle Jane Marie je Angelin příběh běžný mezi lidmi, kteří se nechali podvést nekvalifikovanými kouči, a dodává, že samotná povaha tohoto odvětví může vést k tomu, že se lidé stanou obětí podobných praktik. Lauriová si navíc myslí, že její životní koučka zneužila toho, že mnoho jejích klientek byly ženy, které procházely velkými změnami.

"Myslím, že kdykoli se nějaké podnikání cíleně zaměří na zoufalé zákazníky, může docházet k podvodu," říká Jane Marie. "V devíti případech z deseti tomu tak není, a to je skvělé. Ale pokud jste špatný herec, můžete se snadno stát úspěšným životním nebo vztahovým koučem a přesvědčit lidi, aby utratili tisíce dolarů za dosažení nedosažitelného."

Bezohlední koučové, kteří si účtují vysoké částky za nekvalitní služby, nemají dopad jen na jednotlivce, jako je Angela Lauriová. Emily Maguireová říká, že to také poškozuje pověst profesionálů, kteří se v tomto odvětví snaží poskytovat dobré služby.

"Bohužel jsem se s tím setkala mnohokrát. Někdo si říká profesionál... dává špatné rady a klienty zneužívá," řekla. "Právě tito jedinci dělají našemu oboru špatné jméno."

To by ale nemělo odradit od vyhledávání služeb životního kouče - zvláště když mnoho klientů uvádí, že jim tento proces prospěl. Vyplatí se ovšem zachovat si zdravou dávku skepse a postupovat opatrně. "Zeptejte se kouče na doporučení od předchozích klientů, alespoň třem z nich zavolejte a nenechte se zlákat nikým, kdo tvrdí, že jeho nabídku musíte přijmout hned teď," radí Lauriová.

Zdroje: