Prohibice v Česku: Počet obětí, kroky vlády a dopady
21. 9. 2012 – 9:39 | Zpravodajství | Danica Klein
Prohibice trvá již týden, ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR 14. září.
Počet obětí:
Během týdne od vyhlášení zákazu prodeje lihovin zemřeli na otravu metylalkoholem dva lidé. Celkově zemřelo na otravu 23 lidí (včetně květnového případu z Havířova).
Počet zasažených krajů:
Celkem již série otrav zasáhla osm krajů, od vyhlášení zákazu prodeje lihovin se nový případ otravy objevil v jednom kraji (Libereckém).
Kroky vlády:
Po zákazu prodeje tvrdého alkoholu (od 30 procent) ve stáncích z 12. září zakázalo ministerstvo zdravotnictví 14. září v 19:00 prodej lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území ČR. Ve čtvrtek 20. září večer ministr zdravotnictví Leoš Heger zakázal s okamžitou platností vývoz alkoholu od 20 procent z Česka. O zákazu vývozu alkoholu z ČR na dva měsíce uvažovala i Evropská komise.
Kabinet počítá s tím, že by příští týden začal bariéry prodeje a vývozu tvrdého alkoholu postupně odbourávat. Ministr financí 20. září podepsal vyhlášku, která zavede nové kolky pro lahve s novým alkoholem. Aby se mohly začít prodávat, budou muset mít také "rodný list" s údaji o původu a nakládání. Týkat se to bude i zboží na export. Vyhláška by se mohla ve Sbírce zákonů objevit zřejmě již dnes.
Okolní země:
Polsko zakázalo 16. září na měsíc obchodování s lihovinami o obsahu 20 a více procent alkoholu vyrobenými v ČR, 18. září zakázalo prodej lihovin z ČR i Slovensko, které je největším zahraničním odběratelem českých likérek. Podle premiéra Petra Nečase tyto zákazy omezily český export o polovinu.
Dopady prohibice:
Pro samotné Česko zákaz prodeje tvrdého alkoholu znamená podle údajů Evropské konfederace výrobců lihovin (CEPS) denní ztrátu 25 milionů korun na vybrané dani.
Zákaz dopadá i na samotné likérky, které již dříve odhadly, že denně přicházejí o 15 milionů korun. Během týdne zastavily některé z nich zcela či částečně výrobu. Výrobci také odhadují, že velkou ztrátu představuje i zákaz exportu, neboť až 40 procent jejich produkce jde na vývoz. Ve skladech skončilo po zákazu asi 21,000.000 litrů alkoholu.
Za prvních pět dní trvání zákazu také přišli o 215,000.000 korun na tržbách provozovatelé restaurací a barů (podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací (AHR).