Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Prognostik Zeman: Vláda je tak neschopná, že se sama nerozpustí

Prognostik Zeman: Vláda je tak neschopná, že se sama nerozpustí
zdroj: Mediafax

Někdejší premiér a současný čestný předseda Strany práv občanů Miloš Zeman hodnotí stav současné krize a vládní snahy zatočit s korupcí. Při té příležitosti zavzpomínal i na svého bývalého kolegu Stanislava Grosse, jehož působení ve vládě chápe jako svou osobní chybu. Co se týče aktuálního politického výhledu, předčasných voleb se prý nedočkáme – kapři si totiž podle Miloše Zemana sami rybník nevypustí.

Pane Zemane, jak jste připraven na vrcholící krizi?

Víte, já už několik let opakuji, že jediný způsob, jak se dostat z krize, je preferovat investice před spotřebou. Už kvůli tomu, že investice vytvářejí nové pracovní příležitostI a spotřeba ne. Jenže z politického hlediska je tato rada velmi nepopulární, protože investice nemají volební právo. Někteří voliči, doufám, že ne všichni, spíš čekají na třináctý důchod, který jim jedna strana slibovala a za ty dvě tisícovky jsou ochotni svoje hlasy hodit těm, kteří hodně slibují. Myslím si, že politik by měl jednak slibovat velmi málo, a když už něco slíbí, měl by to buď splnit, anebo dobrovolně odstoupit.

Co teď radíte obyčejným lidem?

Především bych jim radil, aby volili. U nás jsou teď pořád nějaké volby, před námi jsou senátní a krajské. Radil bych jim, aby volili především osobnosti, o kterých vědí, že mají něco za sebou, samozřejmě něco pozitivního. Nikdo z nás není nepopsaný list a když někdo vystoupí a řekne: Víte, já jsem v životě zatím nic pořádného neudělal, ale když mě zvolíte, tak to budete koukat na ty výsledky… Čili radil bych, aby volili s rozmyslem a nevolili lidi, o kterých nic nevědí, například Kristýnu Kočí.

Co poradíte lidem v normálním životě? Už víme, jak mají uvažovat, když půjdou volit, jenže oni se nyní dost bojí. Co jim jako bývalý a možná i budoucí špičkový politik radíte?

Neřekl bych, že se lidé bojí. Řekl bych, že jsou otrávení. Za to, že jsou otrávení, ale nemůžou ti lidé, nýbrž politici. Proto jsem mluvil o Kristýně Kočí, ten seznam by byl ale velice, velice dlouhý. Jediný způsob, mimochodem normální i v zemích na západ od nás, je, aby politik nejprve nastoupil svou politickou dráhu na komunální úrovni třeba jako starosta. Buď uspěje, nebo ne. Já jsem projel stovky měst, někdy jsem viděl starostu, za kterého to město rozkvetlo, a jindy jsem potkal jenom chcípáka, kterému bylo všechno jedno a maximálně možná mu šlo o to, aby si něco nakradl. Když starosta uspěje, ať jde na krajskou úroveň a stane se třeba hejtmanem. Teprve když bude mít tento popsaný list, ať potom jde do velké politiky.