Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Profesor Keller se překvapivě vyjádřil k Ukrajině. Úplně jinak než Zaorálek

Profesor Keller se překvapivě vyjádřil k Ukrajině. Úplně jinak než Zaorálek
Jan Keller | zdroj: Isifa.com

Jan Keller zostra zahájil svou kampaň ke zvolení europoslancem za ČSSD. I když právě některé představitele strany, za kterou kandiduje, příliš nepotěšil. Pustil se totiž i do současné situace na Ukrajině a neváhal zkritizovat i svého spolustraníka a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

„Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem není totéž co fotbalový zápas,“ připomněl na setkání s občany ve Žďáru nad Sázavou, které sledoval deník Právo. „Je to mnohem složitější a nebezpečnější věc. Já si myslím, že je nesmysl fandit jedněm nebo druhým, protože to nemůže dobře dopadnout,“ uvedl před více než stovkou posluchačů.

Postavil se tak proti ministru Zaorálkovi, který postup Ruska označil za „plíživou okupaci“. Keller vidí příčiny současné krize už v tom, že EU začala lákat do svých řad Ukrajinu, ačkoliv je sama oslabená a nedokáže jí příliš pomoci. Přitom Ukrajina je podle něj v takovém stavu, že i Řecko, které musela EU v posledních letech zachraňovat nejintenzivněji, je proti ní ekonomickým tygrem.

Lídr kandidátky do Evropského parlamentu se obává, že v Ukrajině by evropské společenství získalo „jen černou díru“. V zemi, která je v rukou několika desítek oligarchů, se podle něj rozkradlo doposud vše, a rozkradly by se i peníze z Bruselu. Pak si rýpl, že by tato situace mohla vyřešit dilema kolem českého přijetí eura. O něm je možné uvažovat, až sama eurozóna bude stabilizovaná, což se podle Kellera nestane, dokud bude lít miliardy na Ukrajinu.

EU by se podle něj měla s rusko-ukrajinským konfliktem vypořádat obezřetněji i z humanitárních důvodů. „Jestliže budeme podporovat jen jednu stranu v konfliktu Rusko - Ukrajina, tak nás může zachvátit vlna Ukrajinců, kteří sem před různými represemi utečou,“ varoval ještě Keller.

Zdroje: