Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Problémoví to mají lehké. Média jim poradí, jak páchat zlo. Napětí stoupá

Problémoví to mají lehké. Média jim poradí, jak páchat zlo. Napětí stoupá
zdroj: Profimedia

O tom, že roztržky mezi nepřizpůsobivými a "běžnými" občany sílí kromě severu Čech i v dalších částech republiky, není pochyb. Ač se politici, policie i sociální pracovníci snaží nepokoje klidnit, Romové a další sociálně slabí s útoky, zdá se, nepřestávají. Důvod? Mimo jiné i média, tvrdí vedení postižených obcí.

Mediální analytik Jiří Mikeš souhlasí s tím, že právě sdělovací prostředky poskytují násilníkům rady. "Návody tam jsou. To nelze popřít," řekl.

Násilí je moc. Ale lidé ho chtějí

Třeba podle Jiřího Svobody, starosty Jesenice u Rakovníka, kterou násilnické incidenty také zasáhly, mohou být všechny způsoby, jak násilí předejít, zbytečné. Důvod? Média. České sdělovací prostředky totiž podle něho poskytují přímo návody, jak páchat násilí. "Romové a sociálně nepřizpůsobiví dostávají návody z médií, že si mohou něco dovolit. Média posilují problémové lidi," sdělil ParlamentnímListům.cz Svoboda.

"Myslím si, že média obecně situaci spíše dramatizují, než aby ji uklidňovala a případně hledala cesty ke zlepšení současného stavu," dodal starosta nepokoji postižené obce s tím, že zásadní problém reflexe sdělovacích prostředků je ten, že nedávají příliš prostoru samotným starostům a dalším členům vedení obcí ani zástupcům policejních složek.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.