Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Připravte své děti na nový předmět: Dějepis Romů

Připravte své děti na nový předmět: Dějepis Romů
zdroj: tisková zpráva

Deset základních škol pronikne do konce školního roku do romských dějin. Workshopů odpovídajících například na to, odkud Romové přišli, jak se jim dařilo u nás i v Evropě, jak konkrétně se historie promítala do osudů jednotlivců i na to, jakým způsobem o romských skupinách psali kronikáři, novináři či vykonavatelé moci, se zúčastní na čtyři stovky žáků.

"Toto téma v běžné výuce základních škol zcela chybí. Nevěnuje se mu bohužel příliš pozornosti ani v projektových dnech, které bývají spíše zaměřené obecně na multikulturu či popis kulturních odlišností různých menšin, včetně romské. Přitom historie různých skupin osob a dopad konkrétních událostí na jejich život skýtá mnoho prostoru pro pochopení současnosti a vnímání dané skupiny v širších souvislostech," vysvětlila důvod volby tématu koordinátorka projektu Radka Steklá. O chystané věci informovalo ParlamentníListy.cz sdružení ROMEA.

Podle organizátorů by měla akce samotná jak vzdělávat, tak bavit. Během workshopů tak na základě našich informací dojde jak na pohybové aktivity, tak na přednášky romského básníka a prozaika Emila Cina. Ten by měl například prostřednictvím divadelního vystoupení seznámit žáky s příběhem skutečného romského chlapce, jehož rodina prožila druhou světovou válku v koncentračních táborech Lety u Písku a Osvětim.

Celý článek na parlamentnilisty.cz