Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Primátor Svoboda prý nasral úplně všechny. Čtěte, co se děje v zákulisí

Primátor Svoboda prý nasral úplně všechny. Čtěte, co se děje v zákulisí
Bohuslav Svoboda | zdroj: isifa/MAFRA/DAN MATERNA

TOP 09 v pondělí vypověděla koaliční smlouvu s ODS na pražské radnici. Podle informací ParlamentníchListů.cz si teď topka se svobodovskou částí ODS může hrát jako kočka s myší a má strategickou převahu.

Podle informací redakce předložila TOP 09 návrh nové koaliční smlouvy, kde by rada hlavního města byla ve složení 7:4 ve prospěch TOP 09. TOP 09 by získala strategické posty financí, dopravy a správy majetku. Bylo by zrušeno práva veta, což by umožňovalo, aby radní TOP 09 v radě přehlasovávali ODS. TOP 09 v podstatě předložila primátorovi Bohuslavovi Svobodovi ultimátum, aby se k nové koaliční smlouvě vyslovil do středy, do schůze zastupitelstva.

TOP 09 může vládnout i bez koaliční smlouvy

Další variantou je, že se v Praze bude vládnout podobně jako na úrovni státu bez koaliční smlouvy, což by v podstatě mohlo znamenat to, co bylo uvedeno výše, akorát by to nebylo sepsáno. Nyní je s koncem koaliční smlouvy zrušeno právo veta v radě a již nyní může TOP 09 radní z ODS kdykoli přehlasovat. Stejně tak může přehlasovat ODS, pokud jde o přerozdělení kompetencí. Pak jde o to, zda by svobodovské ODS ruply nervy a odešla by z rady. Tím by ale Černý Petr rozbití rady zůstal na svobodovcích.

Jak již bylo řečeno, vypovězení koaliční smlouvy zatím vůbec nemusí znamenat pád rady hlavního města. Tu by muselo odvolat zastupitelstvo. Či by radní z ODS museli rezignovat. Pak by záleželo na TOP 09, zda by uzavřela například tichou dohodu s ČSSD, že bude tolerovat jednobarevnou radu TOP 09.

Tichá podpora ČSSD. Svoboda nasral všechny

 

Zdroje: