Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Měli byste vědět: Zeman pomáhá Kalouskovi, TOP 09 si může pískat

Měli byste vědět: Zeman pomáhá Kalouskovi, TOP 09 si může pískat
Miroslav Kalousek (vlevo) a Karel Schwarzenberg | zdroj: Isifa.com

POLITOLOGOVÉ Předvolební kampaň k příštím sněmovním volbám už začala. Tedy alespoň pro TOP 09, která využívá činnosti prezidenta Miloše Zemana k získání co nejširšího spektra možných voličů. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl politolog Lukáš Jelínek. Podle slov politologa Petra Sokola se TOP 09 snaží prodlužovat příběh nedávných prezidentských voleb.

TOP 09 se již poněkolikáté ostře vymezuje proti prezidentu Miloši Zemanovi, tentokrát jí k tomu posloužily Zemanovy námitky ke jmenování literárního historika Martina C. Putnu profesorem. Do sporu se silnými výroky zapojil nejen šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, ale i první místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek.

Schwarzenberg Zemanův nesouhlas už v minulém týdnu označil za pokračování protektorátní politiky a prezidenta Gottwalda. Následně se do hlavy státu opřel i ministr Kalousek.

Kalousek: Jsme připraveni mobilizovat občanské síly

„Pokud pan prezident opovrhuje akademickými svobodami, existuje reálné riziko, že brzy začne opovrhovat i svobodami občanskými. TOP 09 je připravena zmobilizovat všechny občanské síly k tomu, aby se mu to nepovedlo,“ konstatoval ministr financí.

TOP 09 tak podle oslovených politologů využila aktuální témata k faktickému zahájení volební kampaně před chystanými sněmovními volbami.

„Je to vidět už několik měsíců od Zemanova zvolení prezidentem. Miloš Zeman svým stylem a tématy paradoxně zastínil i sociální demokracii a razí si svá témata, vůči kterým je pro TOP 09 velmi pohodlné se vyhraňovat. Prezident Zeman dává topce do ruky silnou munici pro oslovení středového elektorátu,“ řekl ParlamentnímListům.cz levicový politolog Lukáš Jelínek.

Zdroje: