Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Přestaňte jíst kočky a psy, požadují po Švýcarech ochránci zvířat

Přestaňte jíst kočky a psy, požadují po Švýcarech ochránci zvířat
Přestaňte jíst kočky a psy, vyzývá Švýcary petice. | zdroj: ThinkStock

Desetitisíce Švýcarů si pravidelně pochutnávají na specialitách ze psího nebo kočičího masa. Petice, pod kterou se podepsalo více než 16 tisíc lidí, vyzývá vládu, aby pojídání domácích mazlíčků zakázala. 

Švýcarsko je jednou z mála zemí v Evropě, kde je konzumace kočičího a psího masa legální, i když lidé se k ní oficiálně moc nepřiznávají, aby je okolí neodsoudilo. "Tajně ho jí zhruba tři procenta obyvatel země," odhaduje Tomi Tomková, zakladatelka a prezidentka švýcarské ligy na ochranu zvířat SOS Chats Noiraigue.

Mezi lidmi se po generacích dědí rodinné recepty, jak maso připravit. Kočku třeba podávají nejčastěji jako králíka, k jehož masu chuť přirovnávají – tedy na víně a na česneku. V některých oblastech dokonce kočky představují tradiční vánoční jídlo, jako je jím u nás třeba kapr s bramborovým salátem.

Psi pak častěji končí v salámech, případně jako doslovné "psí sádlo" – tedy mast na revma.

"Chceme prostě jen zákon, který by chránil domácí zvířata," říká Tomková. Švýcarská vláda se však k jejich pravidelným výzvám a peticím – první petici dostali poslanci už v roce 1993 – příliš vstřícně nestaví. Nechce prý lidem nakazovat, co smí a nesmí jíst.

Konzumaci psích a kočičích mazlíčků upravuje ve Švýcarsku jen jedno nařízení potravinářské a veterinární inspekce, které praví, že je zakázáno prodávat jejich maso třetím osobám. Pro vlastní potřebu je ale lidé k těmto účelům chovat mohou.

Zdroje:
BBC