Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Předčasné volby: To pravice nesmí dopustit. Je to sebevražda

Předčasné volby: To pravice nesmí dopustit. Je to sebevražda
zdroj: Mediafax

Předčasné volby jsou pro ODS sebevražedné a její vedení si to vůbec neuvědomuje. Stranu Petra Nečase před jejich vypsáním varuje komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. Levice by totiž mohla získat dvojí ústavní většinu a na desetiletí dopředu nenávratně změnit charakter země.

„Když bylo vyhlašování prvního kola senátních a krajských voleb, v nejbližším vedení ODS zaznělo několik názorů, že by se měly konat předčasné volby. Ve chvíli, kdy jsem se těch lidí ptal a byli to skutečně špičkoví politici ODS, jaká je jejich verze, proč ty volby chtějí, byla odpověď, že si prý myslí, že se podaří proti této levicové vlně, která se zvedla v krajských a senátních volbách vytvořit jakousi antivlnu, a když ne zrovna zvítězit, tak udržet docela slušné pozice,“ popsal Pečinka mínění části ODS.

Ten je však přesvědčen, že celá tato konstrukce je úplně fatálně špatná. „Je to cesta hlavou proti zdi. V současné situaci platí dvě konstanty. Levicová vlna, která se zvedla, má tendenci ještě růst. Druhá věc je, že pravice je dnes v takovém stavu, že do dvou, tří měsíců už žádnou takovou protivlnu či alternativu proti tomuto směru levice nemůže postavit,“ varuje.

„Nemá na to personálně, ani programově a neproběhla tam žádná sebereflexe těsně po volbách, kdy mohli voliči něco vyslat. Skončilo by to podle mě tím, že TOP 09 by se horko těžko dostala do Poslanecké sněmovny a z ODS by se stala deseti, maximálně patnáctiprocentní strana, což se ale někdy stává,“ zmiňuje pro ParlamentníListy.cz komentátor Pečinka.

Zdroje: