Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Den, kdy poprvé z plátna zaznělo Tarzanovo proslulé jódlování

Den, kdy poprvé z plátna zaznělo Tarzanovo proslulé jódlování
Johnny Weissmüller v roli Tarzana | zdroj: Profimedia

Pětadvacátého března 1932 měl v New Yorku premiéru film Tarzan, syn divočiny (Tarzan the Ape Man). Několik filmů o Tarzanovi bylo samozřejmě natočeno už předtím, tentokrát se ale role muže z džungle ujal jeho zřejmě nejznámější představitel Johnny Weissmüller.

Americký plavec, vodní pólista a pětinásobný olympijský vítěz (z Paříže 1924 a Amsterdamu 1928) zaplaval v roce 1922 stovku jako první na světě pod jednu minutu a oficiálně vytvořil 51 světových rekordů (neoficiálně ještě o šestnáct víc).

Po ukončení plavecké dráhy se vrhl na film a stal se prvním sportovcem, který díky svým sportovním úspěchům udělal kariéru v Hollywoodu. Snímek Tarzan, syn divočiny, který vycházel z románu Edgara Rice Burroughse, byl prvním filmem společnosti Metro-Goldwyn-Mayer o Tarzanovi. Byl natočen za 600 tisíc dolarů a celosvětově vydělal více než čtyřnásobek.

Do role Jane byla obsazena Maureen O'Sullivanová, která si pralesní krásku pak po Weissmüllerově boku zahrála ještě pětkrát. Weissmüller do role pána opic vklouzl v letech 1932 až 1948 ve dvanácti celovečerních filmech. A i když nebyl právě prototypem špičkového herce, je bezesporu nejslavnějším a nejznámějším představitelem Tarzana všech dob.

A ještě jeden primát mu je třeba přiznat. Weissmüller byl totiž vášnivým jódlerem a vyhrál v této disciplíně dokonce několik soutěží. A právě jódlování se stalo základem jeho slavného tarzanovského pokřiku, který ve filmu z roku 1932 poprvé zazněl a který si pozdější snímky o pánovi džungle vzaly za vzor.

profimedia-0491550533 Tarzan, syn divočiny (Tarzan the Ape Man) z roku 1932 | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Wikipedia, Vlastní