Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Pravice, na vládu v krajích se netěš. Vítězí oranžová a rudá

Pravice, na vládu v krajích se netěš. Vítězí oranžová a rudá
zdroj: Mediafax

Do čela krajů by se po podzimních volbách dostala nejen sociální demokracie, ale uspěli by i komunisté. Překvapivé je, že v šesti krajích by zabodovali Zemanovci a na Ústecku i Jiří Paroubek se svou stranou NS – LEV 21. Z parlamentních stran by pak nejhůře dopadly Věci veřejné. Véčka by se totiž neprosadila v žádném kraji. Ukázal to aktuální průzkum společnosti SANEP.

Jak by dopadly volby do krajů? Aktuální průzkum společnosti SANEP, mapující voličské nálady před podzimními volbami do krajských zastupitelstev, ukázal, že by všech třináct vyšších územně samosprávných celků mohlo i po podzimních volbách zůstat v rukou sociální demokracie. Bodovali by i komunisté. Ti by dokonce obsadili více zastupitelských křesel, než občanští demokraté, kteří by společně s TOP 09 uspěli v jedenácti ze třinácti krajů. Z parlamentních stran je na tom však nejhůře strana Věcí veřejných, která by neuspěla v žádném kraji.

Sílící vliv levice na krajských zastupitelstvech by se pak podle SANEPu odrazil v pěti krajích, kde by sestavila pohodlnou většinu ČSSD s KSČM. Oproti tomu lidovci by uspěli v sedmi krajích, přičemž nejsilnější zastoupení by křesťanští demokraté získali v Jihomoravském kraji.

Protivládní faktor narůstá

Lapsus vládních stran pak vysvětluje SANEP tím, že doplácejí na nepopulární vládní reformní politiku a zejména pak na korupční kauzy a skandály, které vládu premiéra Petra Nečase provázejí od počátku jejího povolebního vzniku. „Voliči tak v tuto chvíli dávají jasný signál, že v krajských volbách nemíní dát pravici, s níž jsou v podobě vládní koalice stále více nespokojeni, žádnou šanci,“ upozornil SANEP.

"Protivládní faktor tady skutečně narůstá. Ty emoce v souvislosti s kauzami, vládními reformami, s celkovou atmosférou, která tady vznikla, jsou na úrovni vrcholné politiky, takže tady by se dalo vyčíst, že ta voličská nálada je proto směřovaná nalevo,“ vysvětlil k tomu pro ParlamentníListy.cz ředitel společnosti SANEP Oldřich Zajíc.

Ředitel SANEPu ale zdůraznil, že tam je důležitá jedna věc a to, že nejsou uzavřeny kandidátky. SANEP proto do svého výběru stran zařadil jen ty politické subjekty, které v průzkumu volebních preferencí přesáhly tři procentní body nebo politické strany s celostátní působností, které oznámily svoji kandidaturu v nadcházejících volbách do zastupitelstev.

Každý kraj - specifické kandidátky

„Nejsou známy pro kraje všechny kandidující osobnosti. To znamená, že v tuto chvíli je tento průzkum jen orientační.Teprve po uzavření volebních kandidátek a tedy i zveřejnění jednotlivých osobností pro jednotlivé kraje bude skutečně možné plnohodnotně provádět předvolební průzkum volebních preferencí pro volby do zastupitelstev,“ zmínil dále Zajíc.

Bude záležet podle něj také na tom, v jakém kraji které strany jsou tzv. v kurzu. „Každý kraj má své kandidátky specifické. To znamená, že tam jsou lokální strany, které řeší lokální problémy, lokální osobnosti a vesměs zatím bylo pravidlem, že pokud byla vláda modrá, tak byly kraje oranžové, když byla vláda oranžová, tak byly kraje modré. Voliči se to jako by snažili vždy vyvážit,“ upozornil.

Voliči by byli možná ovlivněni známými jmény

Zajímavé také je, že by na krajích uspěly ty subjekty, které se zašťiťují známými jmény. Tak například Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ). Ta by obsadila svá zastupitelská křesla v pěti krajích, přičemž nejlepšího výsledku by dosáhla na Vysočině a ve Zlínském kraji.

„V tuto chvíli sice nejsou ještě příliš veřejně známí jednotliví představitelé kandidátek SPOZ, nicméně osobnost bývalého premiéra Miloše Zemana může být zajímavou alternativou,“ podotkl k tomu průzkum.

Jak bylo již zmíněno, zastupitelem v Ústeckém kraji by se stal bývalý premiér Jiří Paroubek se svoji novou politickou stranou NS-LEV 21, pro niž by byl právě Ústecký kraj jediným krajem, kde by tato strana získala potřebných pět procent hlasů. A jak Paroubkův pomyslný úspěch SANEP vysvětluje?

V „kurzu“ i osobnosti z oblasti kulturního života

Paroubek je persona, která je určitě kontroverzně vnímaná, jak negativně, tak pozitivně. Tady se ukazuje, že v Ústí by mohl zasednout v zastupitelstvu, ale je otázka, zda by mohly být naplněny jeho ambice stát se hejtmanem. Zatím to tomu nenapovídá,“ podotkl Zajíc.

Dodal, že ale bude velkou otázkou, zda Paroubek a jeho strana mohou dosáhnout většího úspěchu i v jiných krajích. „To právě může záviset kromě toho na tom, jaké osobnosti sociální demokracie či komunisté dodají na kandidátky,“ doplnil ředitel SANEPu. "Ale Jiří Paroubek může být ve stávající politicky a i společensky rozjitřené době zajímavou alternativou k zavedeným politickým stranám,“ uzavřel Zajíc pro ParlamentníListy.cz.

Ani u Paroubka, či Miloše Zemana by ale úspěch nekončil. V „kurzu“ by totiž mohly být další osobnosti z oblasti kulturního a politického života, které mohou kandidovat jako nezávislí na kandidátkách jednotlivých stran. Připomeňme, že o úspěch v krajských volbách budou také usilovat i další politické strany, hnutí a osobnosti, kde pravidelně vítězí jména. Například Suverenita-Blok Jany Bobošíkové. Zda se do zastupitelstev dostanou, to bude záležet i na celkové voličské účasti, která by se v dubnu pohybovala těsně nad čtyřicetiprocentní hranicí.