Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Aktualizováno: Požár v NP České Švýcarsko se s větrem začal šířit, pomáhají hasiči z Německa

Aktualizováno: Požár v NP České Švýcarsko se s větrem začal šířit, pomáhají hasiči z Německa
Lesní požár v Českém Švýcarsku, pohled z Janovské rozhledny | zdroj: Iveta Lhotská / MAFRA / Profimedia

Požár v Národním parku České Švýcarsko se kvůli větru začal dnes odpoledne znovu šířit. Z Pravčické brány se muselo evakuovat 80 lidí a další desítky lidí musely opustit skautský tábor v Dolském Mlýnu. U Hřenska na Děčínsku zasahuje více než 150 hasičů. Požár se už rozšířil i na německou stranu. Krizový štáb nyní nepřemýšlí o evakuaci Hřenska, uvedl po 17:00 mluvčí ústeckých krajských hasičů Milan Rudolf. Na místo přijela odpoledne ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), situaci kolem požáru obecně označila za kritickou.

Oheň zachvátil i koruny stromů, někteří zasahující hasiči se evakuují, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan s tím, že se šíří původní ohnisko. Druhé ohnisko, kvůli kterému v neděli hasiči uzavřeli Edmundovu soutěsku, by mělo být pod kontrolou. O evakuaci Hřenska se nyní nepřemýšlí. „Je to ještě dostatečně daleko. Ode mě, ze stanice hasičů, je to nějakých 500 metrů,“ řekl v 17:00 v České televizi Rudolf.

„Na místě v tuto chvíli máme 49 jednotek požární ochrany, tři jednotky přijely z Německa,“ uvedl odpoledne Marvan. Podle něj se práce hasičů zintenzivnila kolem 14:00. „V současnosti je kladen důraz na dopravu vody, která je dopravována kyvadlově. Kvůli tomu byly povolány také německé jednotky,“ dodal Marvan. Rudolf po 17:00 uvedl, že tři jednotky z Německa už hasiči odeslali zpět, protože i tam se začaly řešit lesní požáry. Z Libereckého a Středočeského kraje hasiči stahují cisterny, dodal.

Kolem 16:20 hasiči na twitteru oznámili, že z Pravčické brány muselo být evakuováno 80 lidí a dalších 60 lidí evakuovali z tábora v Dolském Mlýnu. „Požár se rozšířil i na německou stranu,“ dodali hasiči. Podle Rudolfa nešlo o záchranu, vše se stihlo včas. Skauti z tábora byli podle něj převezeni na bezpečné místo a jsou se svými vedoucími.

Na místo přijela ministryně Hubáčková. „Do Hřenska jsem přijela bezodkladně. Právě se ve zdejší hasičské zbrojnici účastním jednání krizového štábu. Situace kolem požáru v Národním parku České Švýcarsko je kritická,“ uvedla na twitteru.

Les začal hořet v neděli ráno. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu. S hasebními pracemi pomáhá policejní i armádní vrtulník a také letadlo. Pro veřejnost je uzavřená také Mlýnská cesta z Mezné a silnice z Hřenska do Mezné. Událost se obešla bez zranění.

Vývoj se zvrátil odpoledne. „Ohnisko, které bylo již v podstatě pod kontrolou, se začalo šířit. Hoří také na začátku soutěsky Kamenice,“ řekl ČTK mluvčí správy parku Tomáš Salov.

U vojenského prostoru na Libavé hoří les, zasahuje 15 jednotek hasičů

U rozsáhlého požáru lesa na hranici vojenského prostoru Libavá zasahovalo dnes zhruba 80 hasičů z 15 profesionálních i dobrovolných jednotek. Požár se podařilo po 19:00 lokalizovat, část jednotek však zůstane na místě zřejmě až do úterního rána, řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Oheň zasáhl plochu o rozloze zhruba 800 krát 300 metrů nedaleko Staměřic na Přerovsku. Hustý dým pozorovali lidé ze vzdálenosti až dvou desítek kilometrů. Podle mluvčího hasičů se požár šířil kvůli silnému větru.

„Požár se podařilo lokalizovat v 19:14, už se nerozšiřuje,“ uvedl večer mluvčí hasičů s tím, že v následujících hodinách budou hasiči pokračovat v postupném dohašování, prolévání a dohledávání skrytých ohnisek.

Místo požáru hasiči rozdělili do tří úseků, hasební vodu čerpali z vodního zdroje v obci Výkleky. V rozšíření požáru v počátku nepříjemně napomohl sílící vítr. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje, dodal mluvčí hasičů.

Na Libavé likvidovali hasiči naposledy velký požár lesa letos v březnu, oheň tehdy zasáhl plochu o rozloze přibližně 400 krát 400 metrů, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu. V Olomouckém kraji jde za poslední týden o několikátý požár, hořelo však většinou v souvislosti se zemědělskými pracemi. Šíření ohně nahrává především sucho. 

 

Zdroje: