Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Povodňový hyenismus zaplavil internet. Proč tolik zla?

Povodňový hyenismus zaplavil internet. Proč tolik zla?
Povodně v Praze | zdroj: Profimedia

Zatímco lidé v Čechách bojovali s povodněmi, jiní lidé zakládali facebookové skupiny, nad kterými zůstává rozum stát. Za zmínku stojí například tyto: Ať vám zase pochcípají v ZOO všechna zvířata… (byla již smazána), Pražáci si povodně zaslouží či Moraváci pojďme odfoukat tu vodu, ať z toho taky Pražáci něco mají.

Není to tak dávno, co jsme upozornili na celou řadu facebookových stránek namířených proti seniorům. Nyní se virtuální komunita zaměřila na lidi postižené povodněmi – zejména těmi z Prahy.  Zákonitě se nabízí otázka, proč se tak děje a zda nenávist mezi lidmi přestává mít nějaké hranice.

 

„Společnost obecně hrubne a vzrůstá v ní míra agresivity – to je evidentní. Podobné jevy by asi měli odborníci sledovat, sledovat, co to může dělat i s podprahovým vnímáním, protože mohou nasvědčovat o nebezpečném vývoji. Přesto se domnívám, že většina těch lidí, co stránky podobného charakteru zakládá, je neškodná – jen si prostě vybíjí nějak svoji frustraci. Třeba i oni opakovaně o něco při záplavách přišli, takže teď uvolňují emoce tím, že píší na sociálních sítích,“ reagoval psychiatr Jan Cimický.  

Podle něj je přirozené to, že povodně provází emoce a ty jsou o pláči i smíchu na druhé straně. „Pokud pak podléháme jen emocím, je třeba mít na paměti to, že emoce vycházejí ze staré části našeho mozku, rozum přišel vývojově až mnohem později, proto mohou být velmi nebezpečné, pokud člověk podlehne v nějaké chvíli pouze jim,“ varuje psychiatr. Vyjádřil se ale i k tomu, proč se objevují tak často nenávistné výroky směrem k Pražanům.

Pražák – to je vždy blbec?

„Pražák, rovná se blbec – to vám řekne snad každý člověk z venkova, i když třeba ani sám tu zkušenost s nikým neudělal, aby ji potvrdil. Je to sdílený fakt, kterému se nikdo nebrání, i když má třeba s Pražany sám jinou zkušenost. Poklonou pak pro Pražáky bývá to, když mu nikdo řekne – ‚vidíš, ty jsi z Prahy a nejsi takový blbec‘. To je celkem paradox, ale setkáváme se s ním. Je to bohužel založené původně na závisti, kterou třeba ani ti lidé už neumějí pojmenovat. Když pak ale někdo, kdo je nějak frustrovaný, má možnost si anonymně rýpnout, rád toho využije – třeba i na stránkách, které zmiňujete,“ doplnil dál Jan Cimický.

Jaké stránky s tématem Pražáků lze aktuálně na Facebooku najít?

  • Pražáci jsou banka čuráků (stránka se 499 fanoušky)
  • Jsme namyšlený Pražáci a nestydíme se za to!
  • Pražáci a jiná havěť
  • Pražáci jsou debilové
  • Pražáci si povodně zaslouží
  • Zakladatel Pražáci si povodně zaslouží je kretén (má skoro 400 fanoušků)
  • Brňáci jsou lepší než Pražáci
  • Jen se smějte Pražáci, ale na vás taky dojde, a smích vás rychle opustí ;)!
  • Stránku „pražáci si povodně zaslouží“ založil zakomplexovanej moravák
  • Moraváci pojďme odfoukat tu vodu, ať z toho taky Pražáci něco mají...
  • Povodně si zaslouží zakladatel stránky „Pražáci si povodně zaslouží“

Zdroje: