Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Postřeh amerického novináře: Jan Fischer dělá jen to, co má nacvičené

Postřeh amerického novináře: Jan Fischer dělá jen to, co má nacvičené
zdroj: tisková zpráva

Čím víc lidé poznávají Jana Fischera, tím hůř si u nich stojí. Tak je o tom alespoň přesvědčen americký novinář Erik Best, který v prezidentském duelu Zemana s Fischerem testoval z cizích jazyků. Tam se podle Besta ukázalo, že neschopnost reagovat na nepřipravené otázky může u Fischera coby prezidenta značit velké riziko.

Propad v preferencích Jana Fischera, který ukázaly poslední zveřejněné průzkumy, podle Erika Besta musel nastat, dalo se to prý očekávat. „Otázkou je pouze, o kolik přesně se to projeví ve volbách. Nejvíc jsem byl překvapený, že Fischer s tou debatou souhlasil, protože myslím, že i ten formát částečně nahrál Zemanovi a svým způsobem i mým přičiněním, ač to tak pochopitelně nebylo plánováno,“ myslí.

„Pokud jde právě o tu ‚zkoušku‘ z angličtiny a ruštiny, opravdu jsme netušili, jak to dopadne. Zvláště co se týče angličtiny, protože Fischer byl několik let v Anglii a byl tam automatický předpoklad, že bude mluvit lépe než Zeman. Nakonec to tak nedopadlo, Fischer byl dost zaskočen,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz americký novinář.

Rozdíl mezi těmi dvěma je podle jeho soudu ten, že Zeman je připravený na cokoli a zvládne to, ale Fischer je spíše připravený jen na to, s čím počítá. „Když s něčím nepočítá a není na to vysloveně předem připravený, tak to může znamenat potenciální riziko,“ varuje Best. I proto byl prý překvapený, že s účastí v debatě souhlasil.

Zdroje: