Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Výprask Moravcovi: Je to nafoukanec. Hrozné, co z něj vyrostlo

Výprask Moravcovi: Je to nafoukanec. Hrozné, co z něj vyrostlo
Václav Moravec | zdroj: Mediafax

Ve čtvrtek mohli diváci shlédnout vůbec první velkou debatu všech devíti kandidátů na prezidenta v České televizi. Kdo hrál v této debatě prim? Podle některých Schwarzenberg a Zeman, podle jiných Dienstbier, ale mediální odborníci zmiňují také jedno poněkud smutnější prvenství - propadl moderátor Václav Moravec.

Novinář a mediální lektor Štěpán Kotrba v textu uveřejněném na serveru Britské listy ani trochu nešetří moderátora pořadu Václava Moravce. Poukazuje na to, že se snažil být až křečovitě vtipný a prezidentským kandidátům projevoval neúctu.

„Snaha o vtipnost za každou cenu, pokusy o učitelskou nadřazenost, neúcta k prezidentským kandidátům, skákání do řeči. Bulvárně hloupé otázky, plytkost až trapnost. Z Václava Moravce vyrostla ošklivá karikatura moderátora veřejné služby, egocentrický nafoukanec, který si myslí, že může mistrovat politiky a vysmívat se jim. Jeho rolí ale není komentovat výroky, ale moderovat diskuzi. Dle Kodexu ČT by z jeho slov nemělo být zřejmé, jaký názor má," upozorňuje Kotrba.

Podobně kriticky se k Moravcovu výkonu staví i mediální expert Petr Žantovský. Ve zhodnocení debaty pro server ParlamentníListy.cz si všímá např. toho, že se moderátor v diskuzi dopustil několika přeřeků, které neopravil buď vůbec, nebo příliš pozdě. Nejhorší pak je, že Moravec nahrával Janu Fischerovi.

Zdroje: