Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Postižení se s Drábkem dohodli na kompromisech v sociální reformě

Postižení se s Drábkem dohodli na kompromisech v sociální reformě
zdroj: Mediafax

Lidem se zdravotním handicapem se podařilo prosadit několik požadavků do návrhu zákona o poskytování dávek postiženým. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) představil některé kompromisy, na kterých se s představiteli postižených domluvil.

Podle Drábka nemají být příspěvky handicapovaným lidem kompenzací za jejich zdravotní stav, ale za ztížené pracovní uplatnění. Uvedl příklad, kdy zkušený právník na vozíku má nadprůměrný příjem. V takovém případě prý není důvod pro to, aby dostával peníze na pořizování pomůcek.

Kompromis: Lidé pobírající kolem 24 tisíc korun si pomůcky budou platit sami

V Drábkově návrhu bylo, aby si lidé s příjmem vyšším než šestinásobek životního minima sami platili pomůcky do 35 tisíc korun. Po dohodě s představiteli Národní rady zdravotně postižených se hranice posunula na osminásobek minima.

„To znamená, že ten, kdo vydělá kolem čtyřiadvaceti tisíc, si bude levnější pomůcky hradit sám. Jejich hraniční hodnotu jsme snížili z 35 na 24 tisíc korun," řekl Drábek v rozhovoru pro MF Dnes.

Velmi drahé pomůcky, jako je třeba schodišťová plošina, se nestanou majetkem postiženého, ale zůstanou státu. V případě úmrtí pak mohou pomůcky sloužit někomu dalšímu.

Celý článek na ParlamentniListy.cz