Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Popel Václava Havla se do jedné urny nevešel

Popel Václava Havla se do jedné urny nevešel
zdroj: Mediafax

Popel exprezidenta Václava Havla se nevešel do jedné urny, proto musel být rozdělen hned do tří. A tak neplatí spekulace, které vedla některá média, že se tak rozhodla například jeho manželka Dagmar Havlová.

"Václav Havel byl zpopelněn v dřevěné rakvi se zinkovou vložkou včetně čalounění, čímž nabyl objem popele, který se nevešel do úřední urny," uvedla pro iDnes.cz Sabina Tančevová, dřívější tajemnice Václava Havla.

"Během pietního vystavení rakve Václava Havla a několika rozloučení bylo navíc víko jeho dřevěné rakve poničeno voskem, a proto muselo být nahrazeno novým. Zpopelněna pak byla obě," dodal i Martin Červený ze Správy pražských hřbitovů.

Psali jsme: Urna s Havlovým popelem už leží v rodinné hrobce

Média ale dříve spekulovala, proč byl popel rozdělen do tří uren. Pokud si tak přejí pozůstalí, je to totiž možné udělat. "Rozdělení popela do několika schránek není v Česku příliš obvyklé. V zahraničí se to ale dělá, vzorek popela si mohou pozůstalí třeba chtít nechat doma. Je to skutečně jen na rozhodnutí příbuzných," potvrdil tuto teorii tajemník Sdružení pohřebnictví Josef Hájek.

Celý článek čtěte na ParlamentniListy.cz.