Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Politologové: Bémova soutěž o CD na Pražáky nezabere

Politologové: Bémova soutěž o CD na Pražáky nezabere
zdroj: tisková zpráva

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) vyhlásil na svých stránkách soutěž o CD If on a winter´s night zpěváka Stinga. Politologové to ovšem označují za trapnost či laciný trik.

Bém, který je podle svých slov příznivcem klasické hudby, rocku a jazzu, nabídl svým fanouškům, že mohou vyhrát nové album Stinga. 

„Chcete-li vyhrát nové CD Stinga, odpovězte na jednoduchou otázku a pak už stačí mít trochu štěstí při losování," vzkazuje svým příznivcům Bém na svých oficiálních stránkách. Soutěžní otázka se ptá na původní kapelu zpěváka před jeho sólovou kariérou. Kdo ví, nechť napíše mail přímo primátorovi hlavního města.

Mlejnek: Voličům Béma to přijde spíše trapné

Politolog Josef Mlejnek sice uznává, že podobné marketingové tahy pro zvyšování návštěvnosti webů politiků se sice tu a tam objevují a Bém není jediný, kdo pro své příznivce vyhlásil soutěž o cenu. K podobnému kroku ostatně přistoupil například i šéf ČSSD Jiří Paroubek na síti Facebook. V Bémově případě jde zřejmě ale spíše o přešlap.

„Každý politik by si měl uvědomit, kdo jsou vlastně jeho voliči. Béma podporují Pražané, tedy obyvatelé města, ve většině střední a vyšší třída. Zrovna pro ně soutěž o CD nebude velkým lákadlem, spíš jim to bude připadat trapné," uvedl Mlejnek.

Marketingové tahy v podobě soutěží by Mlejnek v případě politických stran nevylučoval zcela, ačkoli při takovém jednání se podle něj politický subjekt chová už spíše jako firma. „Zabrat by takové tahy mohly snad u levice, kterou volí nižší vrstvy obyvatel. Ty snad může CD zaujmout," dodal Mlejnek.

Doležal: Laciný trapný trik

Politolog Bohumil Doležal označil takový styl kampaně za neseriozní. „Vyhlašování soutěží politickými stranami jsou laciné triky. Na druhou stranu bych to příliš nepřeceňoval," řekl s tím, že něco podobného musí připadat trapné nejen Pražanům, ale i obyvatelům ostatních českých regionů.

Mlejnek i Doležal se shodují, že Béma volili pražští voliči spíše proto, že byl lídrem kandidátky ODS. Nikoli pro jeho osobnost jako takovou. Současnému primátorovi navíc ubrala na bodech takřka nekončící řada kauz, které jsou s pražským magistrátem v posledních letech spojeny. A toto není podle Mlejnka zrovna ideální způsob, jak oslovit nerozhodnuté voliče nebo ztracené příznivce, které otrávila například kauza Opencard.

Doležal ovšem připomíná, že Praha je tradiční baštou ODS. Na výsledcích voleb by se kauzy ani nepovedené reklamní triky neměly tedy příliš projevit.

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz