Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

„Pokud budu odsouzen, končím v politice,” tvrdí kormidelník Bárta

„Pokud budu odsouzen, končím v politice,” tvrdí kormidelník Bárta
zdroj: Mediafax

Pokud bude šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV) a exministr dopravy Vít Bárta v pátek odsouzen, ve vysoké politice skončí. Řekl to dnes České televizi.

Vít Bárta v rozhovoru pro Události zároveň oznámil, že ať už bude odsouzen, nebo osvobozen, do vlády se vracet nechce. Bárta je obžalován z podplácení, žalobkyně mu navrhla podmíněný trest.

„Kdybych byl v pátek odsouzen, končím ve vysoké politice. Znamená to odchod ze všech stranických funkcí i z pozice předsedy poslaneckého klubu," řekl neformální lídr VV Bárta ČT. „Jdu na to jednání s tím, že jsem byl dlouhou dobu kormidelníkem lodi, která byla ve velké bouři. V pátek míním zúčtovat svoje kormidelnické řemeslo," prohlásil.

Čtěte také:

Bárta u soudu: Kočí se Škárkou mě chtěli odstranit z politiky
Klasnová k Bártovi: Složíš mandát, pokud budeš nepravomocně odsouzený
Bárta se vězení možná vyhne. Žalobkyně chce podmíněný trest

Vlivný člen VV Bárta je obžalován z pokusu o uplácení bývalých stranických kolegů Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Bárta vinu popírá. Kočí dal podle spisu koncem loňského března půl milionu, Škárkovi 170.000 korun. Škárku žalobci viní z přijetí úplatku. Oba muži obžalobu odmítají.

Naopak Škárka ČT řekl, že chce v politice dál zůstat. Pokračování v politice bude rozvažovat poté, co padne rozsudek. "Nicméně osobně, protože se politice věnuji už dlouhodobě a od komunální úrovně, bych v ní rád dál pokračoval," dodal.

Státní zástupkyně Hana Vrbová míní, že vina obou mužů se prokázala. Trestnímu senátu minulý pátek navrhla, aby Bártovi a Škárkovi uložil "výchovné" podmíněné tresty. Zajištěné peníze, tedy celkem 670.000 korun, by podle ní měly propadnout státu. Advokáti obou mužů naopak soudu navrhli, aby jejich klienty obžaloby zprostil.

Jen pár hodin po vynesení rozsudku má společně zasednout grémium a poslanecký klub VV, aby vyřešily další směřování nejmenšího člena vládní koalice.