Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Podle poroty Trump sexuálně zneužil novinářku, má zaplatit pětimilionové odškodné

Podle poroty Trump sexuálně zneužil novinářku, má zaplatit pětimilionové odškodné
Jean Carrollová a Donald Trump | zdroj: Profimedia

Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití, když před téměř 30 lety napadl bývalou novinářku Jean Carrollovou. Ta ho u soudu v New Yorku žalovala v občanskoprávním sporu a vinila ho ze znásilnění a také z pomluvy.

Devítičlenná porota dnes žalující straně přiznala odškodné v celkové výši pět milionů dolarů (106 milionů Kč).

Carrollová tvrdí, že ji Trump v roce 1996 znásilnil v převlékací kabince obchodního domu v New Yorku. Porota dospěla k závěru, že to se neprokázalo, Trump ale podle ní tehdy Carrollovou sexuálně zneužil. Sexuální zneužití je v právu státu New York definováno jako sexuální kontakt bez předchozího souhlasu. Podle poroty se politik také dopustil pomluvy, když loni na své sociální síti Truth Social napsal, že tvrzení Carrollové o znásilnění, které se objevilo v její knize, je lež a podvod.

„Absolutně nevím, kdo ta žena je. Tenhle verdikt je skandál - pokračování největšího honu na čarodějnice všech dob,“ napsal Trump po vynesení rozsudku na své síti Truth Social. Mluvčí jeho volební kampaně uvedl, že se Trump proti verdiktu odvolá. Exprezident u soudu nevypovídal a tvrdil, že Carrollová jej křivě obvinila.

Carrollová výsledek řízení nijak nekomentovala, soudní síň opustila s úsměvem, aniž promluvila s novináři.

Porota, složená ze šesti mužů a tří žen, se dnes o věci radila tři hodiny a její závěr je podle amerických médií velkou komplikací pro Trumpovy snahy získat republikánskou nominaci do prezidentských voleb v příštím roce. Poškodí jeho pověst a také finanční odškodnění, které musí politik zaplatit, je poměrně citelné. Porota Carrollové přiznala odškodné dva miliony dolarů za sexuální zneužití a přibližně tři miliony dolarů za pomluvu.

Bývalá sloupkařka magazínu Elle je jednou z více než 20 žen, které Trumpa veřejně obvinily z různých forem sexuálního obtěžování nebo násilí. Vůbec poprvé se ale nyní některým z obvinění zabýval soud. V občanskoprávním řízení se lze domáhat náhrady škod, soud ale nerozhoduje například o trestu odnětí svobody jako v trestním řízení. 

Zdroje: