Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Počet nakažených dále klesá, hospitalizovaných je nejméně od loňského září

Počet nakažených dále klesá, hospitalizovaných je nejméně od loňského září
Ubylo také množství testů, které pojišťovny nyní hradí jen se žádankou od lékaře (Ilustrační foto) | zdroj: TASR / Profimedia

Nových případů nemoci covid-19 v Česku v mezitýdenním srovnání opět ubylo. Laboratoře za posledních sedm dní odhalily 2201 případů nákazy, téměř o 1700 méně než předešlý týden.

Současně ubylo i testů, které pojišťovny nyní hradí jen se žádankou od lékaře. V nemocnicích je s koronavirem 176 pacientů, což je nejméně od poloviny loňského září. Vyplynulo to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Incidenční číslo, tedy počet potvzených případů covidu na 100 000 obyvatel za uplynulých sedm dní, kleslo na 22 z 36 minulý pátek. Mezi regiony je k dnešku nejnižší incidence v Libereckém kraji, kde v přepočtu na 100 000 obyvatel připadá za poslední týden 11 nakažených. Naopak nejvíce jich je nadále v Praze, a to 44.

První potvrzené případy covidu se v ČR objevily v březnu roku 2020, od té doby se nákaza prokázala u 3,92 milionu lidí. Z toho 40 262 lidí zemřelo. V minulém týdnu jich bylo devět, o týden dříve zemřelo 32 lidí s koronavirem. Při dalších aktualizacích se ale údaje z posledních dní mohou ještě změnit.

V souvislosti s poklesem počtu potvrzených případů nákazy ubývá jak zemřelých, tak i hospitalizovaných s covidem. Před týdnem jich bylo téměř o stovku více než nyní.

Dál klesl v mezitýdenním srovnání i zájem o očkování. Za posledních sedm dní si pro vakcínu přišlo 13 583 lidí, o týden dříve jich bylo téměř 15 000. Většina lidí si nyní chodí pro třetí, posilující dávku. Dokončené očkování proti covidu má v ČR téměř 6,9 milionu lidí, posilující dávku dostalo 4,2 milionu z nich.

Koronavirus je podobně jako ostatní respirační viry sezonní, více se šíří v chladných podzimních a zimních měsících. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek před týdnem řekl, že lidé, kteří o přeočkování v současné době uvažují, protože jim uplynula šestiměsíční lhůta po druhé dávce, mohou počkat na podzim, aby měli před další vlnou vyšší protilátky.

Zdroje: