Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Aktualizováno: Po razii v Brně je osm lidí stíháno pro účast na zločinecké skupině

Aktualizováno: Po razii v Brně je osm lidí stíháno pro účast na zločinecké skupině
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci dnes zahájilo v souvislosti s úterní razií policie v Brně trestní stíhání osmi lidí pro účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků ve prospěch skupiny a pro zneužití pravomoci úřední osoby. Kauza se týká radnice Brno-střed a přidělování městských bytů.

Vrchní státní zastupitelství to zveřejnilo na webu v tiskové zprávě.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v Brně v úterý. Zadrželi osm lidí. Podle serveru HN.cz byl jedním z nich brněnský vlivný politik ODS Otakar Bradáč, známý ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Dalším byl zastupitel hnutí ANO v Brně-Černovicích Radim Suchánek, který pracuje na Správě nemovitostí Brna-středu. Dalšími zadrženými jsou podle České televize jednatel brněnské realitní kanceláře PJ Reality Zdeněk Červinka a jeho společnice Eva Vágnerová a dále bez uvedení profese Kateřina Pospíšilová, Jiří Povolný, Ludvík Kraus a Marek Horvath.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci se zatím nevyjádřilo, zda byli zadržení propuštěni, či nikoliv. „K ostatním dotazům se s ohledem na probíhající úkony trestního řízení nyní nelze vyjádřit. Další bližší informace podáme, jakmile to procesní situace umožní,“ odpověděl na dotaz ČTK vrchní státní zástupce Radim Daňhel.

V městské části Brno-střed v roce 2019 vyplula na povrch takzvaná kauza Stoka. Policisté tehdy odhalili organizovanou skupinu, v níž figurovali místní politici z hnutí ANO, úředníci a podnikatelé. Skupina ovlivňovala veřejné zakázky na radnici. Tresty padly letos v květnu. Nejvyšší v podobě 9,5 roku vězení dostal bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula. Soud rozdal tresty dalším osmi lidem a dvěma firmám.

Předsedkyně kontrolního výboru radnice městské části Brno-střed Monika Lukášová Spilková už v úterý ČTK řekla, že na nesrovnalosti při přidělování bytů, ale i na podivné směny a podnájmy bytů dlouhodobě upozorňovala. Byty dostávali například rodinní příslušníci politiků nebo jejich známí, kteří přeskakovali další a déle čekající žadatele.

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) dnes novinářům řekla, že má informace jen z médií a ze zpráv Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. „Vrchní státní zastupitelství žádná jména nezveřejnilo, proto je zatím vše na bázi spekulací. Proto nebyl důvod svolávat oblastní radu,“ uvedla Vaňková, která je součástí brněnského vedení strany. Obdobně pro ČTK reagoval brněnský předseda hnutí ANO René Černý na možné zapojení Suchánka. Uvedl, že zatím nemá žádné oficiální informace, a proto situaci neřešil. 

Premiér a předseda ODS Petr Fiala v úterý řekl, že pokud se prokáže, že se kauza týká politiků ODS, bude to strana řešit. „Nemám žádné bližší informace než ty, které jsou v médiích. Na základě toho se to těžko komentuje. Předpokládám, že další vyjádření státního zástupce do toho vnese jasno. Je potřeba, aby všechny korupční aféry nebo podezření z korupce byly důkladně vyšetřeny a tady platí padni komu padni,“ řekl Fiala.

Podle něj je potřeba počkat na další informace. „Pokud se ukáže, že se to týká našich politiků, budeme to řešit. Myslím, že jsme ukázali, že jsme schopní reagovat velmi rychle a eticky. V tom se lišíme od hnutí ANO, jehož předseda (Andrej Babiš) stojí před soudem,“ připomněl Fiala kauzu Čapí hnízdo. 

Zdroje: