Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Penzijní připojištění bude možná nahrazeno penzijním spořením, v čem se liší?

Penzijní připojištění bude možná nahrazeno penzijním spořením, v čem se liší?
zdroj: tisková zpráva

Nástupcem penzijního připojištění má být penzijní spoření. Svůj zákon má již připravený a poslanci o něm budou jednat na schůzi. Co obsahuje vládní návrh? A jak se změní systém spoření na penzi? Zemětřesení čeká i penzijní připojištění... a zprostředkovatelé budou „vyšachováni“.

Jednání sněmovny a poslanecká kreativita

Návrh zákona o penzijním spoření byl zařazen na program 64. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, která začíná minulý týden, jako 50. bod ze 133 bodů, kde bude projednáván v prvním čtení. Finální verze zákona se tedy může ještě změnit - i v případě, kdy bude schválen. Jaký zákon nakonec spatří světlo Sbírky zákonů nelze předjímat.

Změny v penzijním připojištění

Penzijní spoření by mělo stát vedle penzijního připojištění - do té doby, než všechny smlouvy penzijních fondů budou buď převedeny na penzijní společnosti, nebo budou vyplaceny všechny z nich vyplývající dávky. Z tohoto důvodu zákon o penzijním spoření zasahuje též do zákona o penzijním připojištění.

V prvé řadě je limitována možnost uzavření penzijního připojištění do 31. prosince 2010 a v druhé řadě jsou umožněny převody klientů (na přání klienta) z penzijních fondů na penzijní společnosti. Z tohoto plyne mimo jiné i to, že převádět prostředky mezi penzijními fondy bude možné jen do konce příštího roku, později bude moci účastník penzijního připojištění odejít pouze k penzijnímu spoření... a je tu ještě jedno omezení.

Celý článek najdete na NašePeníze.cz

Čtěte také:

- Důchod: Češi spoří na důchod méně, než by měli
- Penzijní fondy: Jak zhodnotily naše peníze?
- Penzijní připojištění si uzavírá i přes krizi stále více lidí
- Penzijní fondy budou trestat nevěrné klienty
- Důchod: Státní penze nenahradí ani polovinu výdělku