Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Práce: Polovina nezaměstnaných si hledá práci déle než rok

Práce: Polovina nezaměstnaných si hledá práci déle než rok
zdroj: tisková zpráva

Institut rozvoje podnikání při Vysoké škole ekonomické v Praze zveřejnil studii analyzující nezaměstnanost v České republice. Ta ukázala, že Českou republiku v posledních osmi letech sužuje problém dlouhodobé nezaměstnanosti.

Ze studie vyplývá, že zatímco v nezaměstnanosti jako takové si Česká republika stojí velmi dobře - její míra je výrazně lepší než průměr EU, v poměru dlouhodobě nezaměstnaných k celkovému počtu nezaměstnaných osob v roce 2008 byla Česká republika čtvrtá nejhorší v Evropě.

„Od roku 2001 se tento ukazatel pohybuje kolem hodnoty padesát procent, což je alarmující číslo. Znamená to, že zhruba polovina lidí, kteří jsou bez práce, nebyla v zaměstnání více než rok. U této skupiny obyvatel je dokázáno, že je jen velmi malá pravděpodobnost jejich návratu do zaměstnání.“ dodává ředitel Institutu rozvoje podnikání Miroslav Křížek.

Studie také poukazuje na anomálii, které jsme momentálně svědky. Přestože svět ohrožuje ekonomická krize, poměr dlouhodobě nezaměstnaných k celkovému počtu lidí bez práce strmě klesá. Tento jev je způsobem velkým počtem nově nezaměstnaných obyvatel.

Celý článek najdete na NašePeníze.cz

Čtěte také:

- Práce: Mladí lidé hledají profesní rozvoj a možnost kariérního růstu
- Práce ubývá, nezaměstnaných je v Česku už přes půl milionu
- Neplatí vám zaměstnavatel mzdu? Přečtěte si jak získat mzdovou náhradu od státu
- Výpověď z pracovního poměru bude více nakloněna zaměstnavatelům

Zdroje: