Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Pehe: Nečas ve šlépějích Špidly. V roli premiéra je ztracen

Pehe: Nečas ve šlépějích Špidly. V roli premiéra je ztracen
zdroj: Mediafax

I když předsedu vlády Petra Nečase oslabila až korupční kauza na ministerstvu životní prostředí, politolog Jiří Pehe míní, že premiérův pád byl téměř nevyhnutelný i bez tohoto případu.

Po hlasování o nedůvěře vládě se ozývaly hlasy, že v čele vládní koalice formálně stojí Petr Nečas, ale pohromadě ji drží prezident Václav Klaus, jemuž premiér ponechal pozici vrchního arbitra nad tajnou dohodou z Hradu. Někteří komentátoři dodávají, že Nečas fakticky skončil i v čele ODS.

„K Nečasovu oslabení přispěla korupční kauza na ministerstvu životního prostředí, ale pád Nečase byl eventuálně téměř nevyhnutelný i bez této kauzy," tvrdí politolog Jiří Pehe ve svém blogu a připomíná, že po odstranění Mirka Topolánka z čela ODS byl Nečas volbou, která se českým stranám opakovaně nevyplácí. Byl totiž, podobně jako před ním Vladimír Špidla v ČSSD, především politikem „druhé řady".

Nečas je povahou spíš vysoký úředník než stranický vůdce

Dodává ale, že označení politik „druhé řady" neznamená druhořadý, ani to není míněno pejorativně. „Jsou politici, kteří dokáží vést, neboť mají přirozenou autoritu i charisma. Ti ale potřebují lidi, jako je Nečas, kteří jsou svoji povahou spíše vysokými úředníky a svojí prací v kuloárech zajišťují lídrům zázemí. Stanou-li se ale souhrou okolností sami ´lídry´, obvykle je převálcují jak političtí šíbři ve straně, tak talentovanější politici v čele ostatních stran," upozorňuje Pehe.

Celý článek na ParlamentniListy.cz