Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Peake: Na Pickovi se dohodl Nečas se Schwarzenbergem. Se mnou nikdo nemluvil

Peake: Na Pickovi se dohodl Nečas se Schwarzenbergem. Se mnou nikdo nemluvil
Vlastimil Picek | zdroj: Mediafax

Po třech měsících je jasné, kdo bude novým ministrem obrany. Armádní resort bude řídit demobilizovaný generál Vlastimil Picek, který úřad z pozice prvního náměstka již několik měsíců reálně řídí. Premiér se na tom ve středu večer dohodl s Karlem Schwarzenbergem, předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake u jednání chyběla.

Obsazení šéfa resortu obrany se řešilo již od prosince, kdy premiér Petr Nečas již po osmi dnech odvolal z funkce právě Karolínu Peake. Mimo jiné právě proto, že navzdory slibu personální stability hned po svém jmenování vyhodila zkušeného prvního náměstka Vlastimila Picka. Premiér Nečas vedení resortu formálně převzal sám a k řízení ministerstva z pozice prvního náměstka povolal zpět Picka.  

O bývalém náčelníkovi generálního štábu se v souvislosti s funkcí ministra spekulovalo od začátku. Picek byl favoritem premiéra Nečase, odmítali jej však oba koaliční partneři. Kromě Karolíny Peake i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, kterému se nepozdávalo, že by měl resort řídit nedávno demobilizovaný generál.

Během třech měsíců hledání padala různá jména, mluvilo se zejména o několika velvyslancích. Lidové noviny připomínají, že po třech měsících zřejmě došla trpělivost Karlu Schwarzenbergovi, který nakonec přestal odmítaného Picka blokovat. S Nečasem se na tom dohodli na soukromé schůzce ve středu večer. Předsedkyně nejmenší koaliční strany LIDEM Karolína Peake vůbec nebyla k jednání přizvána.

„Strana LIDEM už si zvykla, že dohody neplatí. Ale že neplatí opakovaně veřejně deklarovaný princip, to je zaznamenáníhodné pro voliče,“ uvedla k tomu podle LN Peake. Jméno nového ministra, kterého sama z úřadu vyhodila, nechtěla komentovat. Vadil jí však způsob, jakým byl vybrán. „Považuji za směšné, že po třech měsících údajného těžkého procesu dohadování uvnitř koalice- jehož jsem nebyla součástí- přijde premiér Nečas s jediným kandidátem- generálem Pickem,“ poznamenává Peake.

Zdroje: