Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Pavel Dobeš možná dostane trafiku v evropské agentuře Galileo

Pavel Dobeš možná dostane trafiku v evropské agentuře Galileo
Pavel Dobeš | zdroj: Mediafax

V čele centrály evropské agentury pro vesmírný systém Galileo, jejíž pražské sídlo bylo otevřeno loni v září, by mohl stanout bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš, který má podle dobře informovaných zdrojů o tuto pozici zájem. Právě on ještě v čele rezortu podepsal za Českou republiku hostitelskou smlouvu. Tomuto řešení však není nakloněn premiér Petr Nečas.

ývalý ministr dopravy Pavel Dobeš by mohl stanout v čele Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém. Sídlo pražské centrály bylo slavnostně otevřeno loni v září a pro Českou republiku má tato skutečnost mimořádný význam. Znamená totiž přítomnost první celoevropské instituce na našem území. O přesunu sídla agentury GSA z Bruselu do Prahy rozhodla mezivládní konference členských států EU dne 10. prosince 2010.

GSA je regulační orgán pro evropské programy družicové navigace a zajišťuje bezpečnostní akreditaci a provoz bezpečnostního monitorovacího střediska systému Galileo. Je také odpovědná za marketing a komercionalizaci systému Galileo, zejména přispívá k přípravě uvedení systému na trh, analýzu trhu a propagaci aplikací a služeb na trhu v oblasti družicové navigace. GSA také plní úkoly spojené s certifikací systému a jeho jednotlivých komponentů.

Podle europoslance Vladimíra Remka, který dlouhodobě usiloval o to, aby se právě Česká republika stala hostitelskou zemí, ne každý dokáže ocenit a domyslet efekt toho, že se Praha stala sídlem jedna z unijních agentur. „Už jen to, že lidé, spojení s projektem Galileo, budou potřebovat navštívit sídlo agentury právě v Praze, bude znamenat, že se nejen bude o Praze víc vědět, ale pro naše specialisty to bude příležitost k návazným kontaktům a jednáním,“ řekl Vladimír Remek.

Zdroje: