Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Pavel: Ať byl za útokem v Rusku kdokoli, terorismus ve všech podobách je odporný

Pavel: Ať byl za útokem v Rusku kdokoli, terorismus ve všech podobách je odporný
Petr Pavel při projevu na hradním nádvoří. | zdroj: Printscreen ČT

Ať už byl v pozadí pátečního útoku v Rusku kdokoli a jeho pohnutky byly jakékoli, je terorismus ve všech podobách odporný. Prezident Petr Pavel to uvedl ve vyjádření, které ČTK poskytla mluvčí Hradu Eva Hromádková. Podle hlavy státu je důležité, aby vyšetřování útoku nebylo zneužito k politickým cílům.

Jeden z nejhorších teroristických útoků v moderním Rusku v koncertní hale v Krasnogorsku u Moskvy si podle poslední bilance vyžádal 137 mrtvých a přes 180 zraněných, z nichž 97 zůstává v péči lékařů, uvedl dnes gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov. Záchranné práce v ohořelých sutinách koncertní haly podle něj budou pokračovat alespoň do úterý.

K odpovědnosti se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Ruské úřady v souvislosti s útokem zadržely 11 lidí, včetně čtyř podezřelých, které v neděli soud obvinil z terorismu a uvalil na ně nejméně dvouměsíční vazbu. Ruský prezident Vladimir Putin dříve naznačil jejich spojení s Ukrajinou, Kyjev jakékoli zapojení důrazně popřel. Podle soudu pocházejí čtyři útočníci z Tádžikistánu.

"Ať už byl v pozadí útoku kdokoli a jeho pohnutky byly jakékoli, je terorismus ve všech podobách odporný. Je důležité, aby vyšetřování nebylo zneužito k politickým cílům, ale aby byli odhaleni skuteční viníci a jejich motivace," uvedl v dnešním vyjádření prezident Pavel.

Útok o víkendu odsoudili předseda Senátu Miloš Vystrčil či ministerstvo zahraničí, jehož příspěvek sdíleli také premiér Petr Fiala (ODS) nebo šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Česká diplomacie v pátek před půlnocí uvedla, že Česko teroristický útok odsuzuje a útok na civilní obyvatelstvo je nepřijatelný. Vyjádřila soustrast rodinám obětí.

Zdroje: