Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Paroubek zaútočil na ČSSD a hned narazil. Podívejte se na krutou odvetu

Paroubek zaútočil na ČSSD a hned narazil. Podívejte se na krutou odvetu
Jiří Paroubek | zdroj: Isifa.com

Sociální demokracii hrozí podobný osud jako ODS, pokud v rámci povolebních vyjednávání ustoupí z revize církevních restitucí. Alespoň to si myslí někdejší šéf ČSSD a expremiér Jiří Paroubek. Podle něj by tak sociální demokraté, navíc oslabeni vnitřními spory a nevýrazným předsedou, zradili své voliče. Dnešní situaci v ČR pak přirovnal k předválečnému období druhé republiky. Na jeho slova pro ParlamentníListy.cz následně reagoval pardubický hejtman Martin Netolický a poslanci Vítězslav Jandák a Jaroslav Foldyna.

Povolební chování ČSSD podle jejího bývalého předsedy a expremiéra Jiřího Paroubka ukazuje na politickou nedospělost vedení sociální demokracie. „Nejprve naprosto naivní návrh na svržení předsedy a uvrhnutí strany do několik týdnů trvající krize. Lidé jen kroutili hlavami. Nyní přichází údajná obnovená a silná sociální demokracie s naprosto fatálním faulem na voliče, a to v podobě rezignace na změnu církevních restitucí. Vypadá to, že sociálním demokratům šlo před volbami jen o oblafnutí voličů. A teď jim jde o objetí se co nejdříve s lidovci ve vládní koalici. A poklonkovat katolickému kléru,“ napsal Paroubek na serveru VašeVěc.cz. 

„Právě na tomto tématu ale ČSSD v posledních dvou letech postavila zásadní kritiku Nečasovy vlády a využila je jako hlavní téma před volbami do krajských zastupitelstev i do Poslanecké sněmovny,“ pokračuje Paroubek a ptá se: „Proč ČSSD navrhovala ustavení různých vládních komisí, roční odklad církevních restitucí a provedení důkladné právní analýzy, která ukáže, jakým způsobem bude možné nastavení církevních restitucí změnit?“

Slabá ODS vždy znamenala slabou ČSSD

Pokud ČSSD v rámci povolebního vyjednávání vymění řešení církevních restitucí jako ústupek při vzniku nové vlády, nastoupí tak podle Paroubka cestu ODS. „Slabá ODS vždy znamenala i slabou ČSSD. Pokud si to vedení sociální demokracie včas neuvědomí, přivede za pár let tuto stranu do záhuby. Voliči i politická konkurence na takové fauly určitě nezapomenou,“ předpovídá Paroubek.

Nečasova vláda a druhá republika

Předseda LEV 21 ve svém dalším komentáři přirovnal dnešní situaci k období druhé československé republiky. „Není sporu o tom, že Nečasova vláda zavlekla naši zem do hlubokého marasmu, který snese srovnání snad jen s krátkým obdobím druhé československé republiky na přelomu let 1938 – 1939,“ píše Paroubek. Někdejší vláda podle jeho názoru sloužila především panu Bakalovi, farmaceutickým lobbistům a církvím, které usilují o majetek. Obyčejní lidé ale podle Paroubka zůstali stranou.

K dovršení všeho zlého se pak podle něj rýsuje vláda ČSSD a ANO, kde je sociální demokracie oslabena vnitrostranickými spory a nevýrazným lídrem. „Na „výsluní“ tak vystupuje především předseda ANO, miliardář Andrej Babiš, který se podle Paroubka snaží ochránit především svou velkou firmu a s ní i další subjekty,“ napsal také expremiér.

Zdroje: