Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Paroubek ostře: Církve nepotřebují majetky

Paroubek ostře: Církve nepotřebují majetky
zdroj: Mediafax

Ač je Jiří Paroubek sám věřící, ostře se proti restitucím vymezuje. Navíc prý pomohou pouze katolické církvi, ostatním naopak bude hrozit zánik. Podle Paroubka hrozí, že se vrátí doba před josefínskými reformami.

Církevní restituce, které se podařilo prosadit Nečasově vládě i díky Věcem veřejným, se vůbec nelíbí opozičním stranám. Varují před tím, že se tak, jako vše, dotknou především občanů této země, přestože ministr financí Miroslav Kalousek ujišťuje, že se to lidí vůbec nedotkne. Po sociálních demokratech, komunistech se vyjádřila i nejmenší a nejmladší parlamentní strana NS – LEV 21.

Čtěte více: Vláda schválila církevní restituce, podpořili je i ministři VV

Paroubek nevěří, že by se církevní restituce občanů nijak nedotkly. „Ty miliardy se pochopitelně někde projevit musí. Není si těžké spočítat, že vzhledem k inflaci půjde o nějakých sto miliard, to představuje tedy zhruba tři miliardy  ročně a to není částka, která by se v rozpočtu mohla ztratit. S tímto pojetím restitucí pochopitelně nesouhlasím. Ukazuje to, pro koho vznikla a komu slouží tato vláda. Na obyčejných lidech se musí šetřit, na restituce pro katolickou církev se musí peníze najít ber, kde ber,“ řekl Paroubek.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.