Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Paroubek dostal za uši. Pro tebe musí být sjezd povinný, ne?

Paroubek dostal za uši. Pro tebe musí být sjezd povinný, ne?
zdroj: tisková zpráva

Blížící se sjezd sociální demokracie překvapivě neřeší sílu jednotlivých kandidátů na post předsedy, ale spíše neúčast bývalého šéfa strany Jiřího Paroubka. Olej do ohně přilil ve středu dopoledne místopředseda ČSSD a Senátu Zdeněk Škromach.

Chronologicky se mají události kolem (ne)účasti Jiřího Paroubka na 36. sjezdu sociálních demokratů takto. V úterý informoval bývalý předseda vlády a sociální demokracie ParlamentníListy.cz slovy: "Ohledně spekulací týkajících se mého pozvání či nepozvání na sjezd ČSSD považuji za důležité sdělit, že považuji celou situaci za mimořádně trapnou a je mi osobně líto, že k ní došlo."

Paroubek dále bez vytáček přiznal, že jej nikdo nepozval.

"Nebylo přece žádný problém například zvednout telefon či mne osobně pozvat na některém z jednání poslaneckého klubu. Je více než zřejmé, že tuto trapnou situaci jsem nezavinil, leda by mi bylo vyčítáno, že jsem se sám dopředu nestaral o své pozvání, neklepal na dveře Lidového domu a neupozorňoval na to, že bývalo za mých dob dobrým zvykem pozvat při důležitých akcích všechny bývalé předsedy ČSSD, kteří ještě ve straně setrvali, osobně."

Ještě v úterý navíc v bulvárním Blesku Paroubek reagoval na podanou ruku Michala Haška, který jej požádal o usmíření, slovy, že jde o dětinský čin, k němuž se nehodlá vyjadřovat.

Ve středu už ale bylo všechno jinak. Bez tiskového a PR oddělení sociální demokracie oslovil bývalého předsedu strany současný místopředseda a senátor Zdeněk Škromach. Vybral si pro sebe typickou cestu, sociální síť Facebook. Škromach ve svém apelu Paroubka nejenže pozval, uvedl také, že pro někoho, jako je bývalý předseda, musí být účast samozřejmostí.

Škromach: Sobotka mi řekl, že jsme ho pozvali

"Stále někde čtu, že sociální demokracie nepozvala Jirku Paroubka na sjezd. Ověřoval jsem si to osobně u Slávka Sobotky. Byl jsem opět ujištěn úřadujícím předsedou, že bývalý předseda strany byl pozván. Nemám důvod mu nevěřit. Takže Jirko Paroubku i já Tě zvu na sjezd. Budu rád, když se zúčastníš. Ostatně Tvá účast jako poslance a expředsedy by měla být spíše povinností," zmínil Škromach na sociální síti.

Měl by přijet a zhodnotit své vedení strany

Autentičnost svého sdělení Škromach potvrdil s tím, že situace kolem pozvání Jiřího Paroubka začíná být pro stranu přítěží. "Považoval jsem za důležité se k těm neustálým dohadům vyjádřit, protože podobné výstupy poškozují dobré jméno sociální demokracie. Domnívám se, že jde však pouze  o jakousi Jirkovu uraženou ješitnost," řekl místopředseda ČSSD ParlamentnímListům.cz. Jak doplnil - i on dostal pozvánku na sjezd také "pouze" emailem.

Zdeněk Škromach připomněl, že Jiří Paroubek sice není delegátem, ale mělo by být samozřejmostí, že na sjezd přijede jako bývalý předseda strany a poslanec za ČSSD.
"Myslím, že bychom všichni rádi slyšeli jeho vyjádření. Proto by měl přijet a vystoupit. A vysvětlit a zhodnotit své vedení strany do voleb," uzavřel Škromach. 

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda senátor Škromach očekává, že si Jiří Paroubek jeho pozvánku a výzvu na sociální síti přečte, uvedl, že asi ano. Na další otázku, jestli má svého expředsedu strany mezi svými facebookovými přáteli, odpověděl stejně: "Myslím, že ano." Avšak, přestože má Zdeněk Škromach na sociální síti 4 878 přátel, ParlamentníListy.cz mezi nimi hledaly Jiřího Paroubka marně.

Kocourkov mezi sociálními demokraty

Ani tím však Kocourkov uvnitř sociální demokracie nekončí. Jak Paroubek přiznal pro Lidové noviny, skutečně pozván byl, elektronicky, e-mailem. "Já myslím, že za těchto okolností je vcelku vyloučené, abych jel na sjezd," dodal expremiér. Na výtku ze strany Zdeňka Škromacha zatím nereagoval. 

Sjezd ČSSD proběhne tento pátek a sobotu v Brně. Hlavní favorité na post předsedy jsou stále jen dva, aktuální lídr Bohuslav Sobotka a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Oba dosud získali po sedmi krajských nominacích.