Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Paraguay zakázala 10leté dívce znásilněné nevlastním otcem potrat

Paraguay zakázala 10leté dívce znásilněné nevlastním otcem potrat
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Organizace na ochranu lidských práv tlačí na paraguayskou vládu, aby umožnila potrat desetileté dívce, která otěhotněla po znásilnění nevlastním otcem. Ministerstvo zdravotnictví je však proti a ukončení těhotenství dívce nechce povolit, píše CNN.

V Paraguayi jsou potraty povoleny jen za výjimečných okolností, kdy těhotenství ohrožuje život matky. Podle ministerstva zdravotnictví je ale zdravotní stav dívky, která je nyní ve 22. týdnu těhotenství, dobrý. "Neexistuje náznak toho, že by bylo ohroženo její zdraví, a proto nejsme v žádném případě pro ukončení těhotenství," sdělil paraguayský ministr zdravotnictví Antonio Barrios.

Neziskové organizace v čele s Amnesty International (AI) však upozorňují na to, že těhotenství v tak mladém věku je zdravotním rizikem vždy. "Nutit ji pokračovat v nechtěném těhotenství je psychickým i fyzickým mučením," řekl Guadalupe Marengo z AI. Země by podle organizace měla ve svých zákonech zohlednit právo na potrat v případě těhotenství po znásilnění.

Ministerstvo je ale neoblomné a určilo, že dívka bude do porodu umístěna v nemocnici, která bude na správný průběh těhotenství dohlížet. Následně ministerstvo spravedlnosti stanoví, kdo se o dívku a její dítě postará. Na nevlastního otce byl vydán zatykač, zatčena byla i její matka, která čelí obvinění ze zanedbání péče.

Na to, že je dívka těhotná, se přišlo 21. dubna, když byla převezena do nemocnice s bolestmi břicha.

Zdroje: